Odkaz pre Wikileaks: Vaša pravda zabíja

Aj s pravdou treba narábať opatrne. Päť organizácií bojujúcich za ľudské práva na to upozornilo internetovú stránku Wikileaks.

12.08.2010 08:19
afganistan, vojak, vojna, deti Foto:
Ľudskoprávne organizácie upozornili Wikileaks, že zverejnené informácie ohrozujú bezpečnosť Afgancov a tí sa môžu stať ľahkým terčom pre Taliban
debata (23)

Tá začala minulý mesiac zverejňovať viac ako 80-tisíc tajných dokumentov, ktoré ukazujú niektoré podrobnosti vojny v Afganistane. Kritici však upozorňujú, že v správach sa vyskytujú aj mená Afgancov, ktorí sú v kontakte s Američanmi. Môžu sa tak stať ľahkým terčom pre Taliban.

„Videli sme negatívne, niekedy smrteľné následky pre tých Afgancov, ktorých identifikovali ako spolupracovníkov alebo sympatizantov medzinárodných síl,“ znie odkaz pre Wikileaks.

„Nezaoberali sa civilnými životmi. Hovoríme, že v budúcnosti je potrebné mená vymazať. Tie, ktoré už zverejnili, nech odstránia. Hoci je už možno neskoro, stále to stojí za to,“ povedal pre agentúru AP Nader Nadery z Nezávislej afganskej komisie pre ľudské práva. To je jedna zo skupín, ktorá Wikileaks varovala pred nezodpovedným správaním. Ďalšími sú Amnesty International, International Crisis Group, Nadácia otvorenej spoločnosti a Kampaň pre nevinné obete konfliktu.

Organizácie pôvodne chceli, aby ich komunikácia so šéfom Wikileaks Julianom Assangem zostala tajná. Lenže o ich e-mailoch informoval americký denník Wall Street Journal.

„Mala to byť súkromná debata. Wikileaks sme vystíhali,“ uviedla pre CNN Sarah Holewinskiová z Nezávislej afganskej komisie pre ľudské práva.

Assange tvrdí, že nemá peniaze na to, aby sa zaberal takým podrobným skúmaním dokumentov. Na sociálnej sieti Twitter uviedol, že by ho to stálo 700-tisíc dolárov. Naznačil , že ponúkol médiám a organizáciám ako Amnesty International, aby sa na tom podieľali. „Nikto nechce prevziať zodpovednosť. Čo sa dá robiť,“ uviedol Assange podľa spravodajskej stránky thedailybeast.com. CNN zase tvrdí, že Wikileaks zverejnila obvinenie, že Amnesty International aj tak platia sily, ktoré okupujú Afganistan.

„Je neuveriteľné, ako Assange prestrelil. Teraz si znepriatelil aj tých ľudí, ktorí by za normálnych okolností mali byť jeho najväčšími stúpencami,“ citovala thedailybeast.com zdroj z amerického ministerstva obrany. Biely dom a Pentagon niekoľko ráz vyzvali Wikileaks, aby ďalšie dokumenty nezverejňovala. Amerika tiež prostredníctvom diplomatických kanálov požiadala svojich spojencov vo svete, aby Assangemu sťažili pobyt na ich území. Ten sa narodil v Austrálii, žije však kočovným životom.

Wikileaks získala dokumenty o Afganistane z doteraz neznámeho zdroja. Podozrivým je vojenský analytik Bradley Manning, ktorý je vo väzbe. Podľa Assangeho majú materiály ukázať skutočnú tvár vojny. Viaceré správy hovoria o zabitých civilistoch či o tom, ako Pakistan podporuje Taliban.

23 debata chyba