Francúzsko za posledné dva týždne zrušilo vyše 40 rómskych osád

Francúzske úrady zrušili za posledné dva týždne viac ako 40 rómskych osád a vyhostili asi 700 osôb prevažne rómskeho pôvodu. Oznámil to francúzsky minister vnútra Brice Hortefeux. Ide o súčasť novej stratégie, za ktorú si francúzska vláda vyslúžila kritiku OSN aj organizácií na ochranu ľudských práv.

12.08.2010 18:46
Francúzsko, policajti, Rómovia Foto:
Polícia vyľudňovala ilegálne rómske tábory v Saint Andre les Lille, blízko mesta Lille v severnom Francúzsku.
debata (19)

Väčšina vyhostených Rómov pochádza z Rumunska a Bulharska. Hortefeux na tlačovej konferencii spresnil, že osoby boli „dopravené späť do krajiny svojho pôvodu“ niekoľkými špeciálnymi letmi. Minister ďalej uviedol, že sa sa budúci týždeň chystá stretnúť so zástupcami rumunskej vlády, ktorí majú na starosti otázky bezpečnosti a rómskej integrácie. Chce s nimi prediskutovať ďalší postup a spoluprácu.

Francúzska vláda koncom júla predstavila svoj zámer do troch mesiacov zlikvidovať nepovolené rómske osady a vyhostiť rómskych imigrantov, ktorí sa vo Francúzsku dopustia priestupkov alebo trestných činov.

Vyhostením nelegálnych rómskych prisťahovalcov chce okrem iného riešiť stále rastúci problém nepokojov v rómskych osadách. Pri nedávnych stretoch v Saint-Aignan napadol dav Rómov policajnú stanicu po tom, čo policajti zastrelili Róma, ktorý im unikal.

Zámer francúzskej vlády vyvolal kritiku organizácií zaoberajúcich sa ochranou ľudských práv. Postup vlády vraj dáva do spojitosti imigrácii so zločinnosťou, čím vraj vláda zbytočne stigmatizuje rómsku menšinu namiesto toho, aby sa usilovala o jej integráciu. Na svojom dnešnom stretnutí kritizoval Francúzsku aj výbor OSN pre odstránenie rasovej diskriminácie.

19 debata chyba