Harírího syn nevylučuje izraelskú stopu vo vražde svojho otca

Hasan Nasralláh, líder libanonského hnutia Hizballáh, nedávnym vyhlásením, že stopy k vrahovi libanonského expremiéra Rafíka Harírího vedú do Izraela, hodil kameň do stojatých vôd medzinárodného vyšetrovania.

14.08.2010 10:48
hizballáh, rafík harírí, libanon Foto:
Libanonský premiér a syn zavraždeného lídra Saád Harírí
debata (18)

Hasan Nasralláh, líder libanonského hnutia Hizballáh, nedávnym vyhlásením, že stopy k vrahovi libanonského expremiéra Rafíka Harírího vedú do Izraela, hodil kameň do stojatých vôd medzinárodného vyšetrovania. Predovšetkým väčšina Libanončanov verí, že svedkovia a vykonávatelia krvavej udalosti v centre Bejrútu vo februári 2005 sedia v Izraeli a tých by sa vraj mali členovia medzinárodnej vyšetrovacej komisie OSN v Haagu opýtať na zavraždenie expremiéra a ďalších 15 ľudí jeho sprievodu.

„Ak sa potvrdia informácie Hizballáhu a ukáže sa potreba spýtať sa na tragédiu Izraela a on to odmietne, tak potom sa Tel Aviv zmení z obvineného na odsúdeného,“ zapojil sa do búrlivej diskusie vyvolanej vyhlásením Nasralláha a po prvý raz prerušil mlčanie súčasný libanonský premiér a syn zavraždeného lídra Saád Harírí.

Citovaný libanonským denníkom As Safír Harírí mladší charakterizoval vyjadrenia Nasralláha spred štyroch dní ako „veľmi vážne a v pravý čas“. Zároveň sa aj on pripojil k žiadosti Hizballáhu, aby komisia OSN, ktorá by mala do konca roka zverejniť závery vyšetrovania, „vážne analyzovala dôkazy hnutia“. V tejto súvislosti Nasralláh oznámil, že každému, kto o ne požiada, ich poskytne.

Ako však uvádzajú izraelské zdroje, zatiaľ sa tak nestalo. Hlavný vyšetrovateľ komisie OSN pre vyšetrovanie atentátu Daniel Bellemare vraj o ne už požiadal, ale zatiaľ bez reakcie Hizballáhu. Podľa arabských novín Al Haját vychádzajúcich v Londýne by sa tak malo stať v najbližších dňoch. Ide o fotomateriál získaný podľa tvrdení šéfa hnutia Hizballáh zo zostreleného izraelského bezpilotného špionážneho lietadla. Na záberoch je zachytený okrem iného pohyb konvoja premiéra Harírího po Bejrúte, ale aj mimo neho. Sudcovia v Haagu však zatiaľ z toho, čo videli na obrazovkách, usudzujú, že dôkazy zverejnené hnutím Hizballáh „sú nepresvedčivé“.

Samotné načasovanie témy Nasralláhom, ako aj prerušenie mlčania syna obete atentátu pripisujú viacerí pozorovatelia očakávanému verdiktu. Súd v Haagu by totiž podľa toho mal obviniť z vraždy Harírího práve hnutie Hizballáh, ktoré je vo vládnej koalícií súčasného premiéra Harírího mladšieho. Ak by sa tak vraj skutočne stalo, šéf libanonského kabinetu by mal veľké problémy. Nielen vo forme vládnej krízy, ale predovšetkým preto, lebo Nasralláhovo hnutie má v krajine širokú podporu verejnosti predovšetkým za svoju vypracovanú sociálnu politiku.

18 debata chyba