Obama sa okúpal v Mexickom zálive

Americký prezident Barack Obama sa s mladšou dcérou Sashou okúpal v Mexickom zálive pri pobreží Floridy. Američanov tak chcel uistiť, že voda a pláž nie sú zamorené ropou a sú bezpečné pre turistov.

15.08.2010 11:25
Obama, Mexický záliv, USA, kúpanie Foto:
Americký prezident barack Obama chce kúpaním v Mexickom zálive uistiť ľudí, že voda a pláž už nie sú zamorené ropou.
debata (31)

Americký prezident Barack Obama sa s mladšou dcérou Sashou okúpal v Mexickom zálive pri pobreží Floridy. Američanov tak chcel uistiť, že voda a pláž nie sú zamorené ropou a sú bezpečné pre turistov.

„Ropa sa už nevlieva do Mexického zálivu. Naša práca sa však ešte neskončila,“ vyhlásil Obama. Podľa jeho slov sú po čistiacich prácach už pláže v oblasti čisté. V tejto súvislosti znovu zopakoval, že vinníci sa z katastrofy budú zodpovedať a postihnutých vláda odškodní a región postaví na nohy. Americký prezident si neskôr ešte išiel s dcérou zaplávať na pláž v meste Panama, tentokrát však už bez divákov a kamier.

Obama v sobotu pricestoval na Floridu, kde s podnikateľmi a miestnymi úradmi hovoril o následkoch ropnej katastrofy. Sprevádza ho aj manželka Michelle a dcéra Sasha.

Ekologická katastrofa v Mexickom zálive vypukla 20. apríla výbuchom vrtnej plošiny Deepwater Horizon pri juhovýchodnom pobreží Louisiany, ktorá sa po niekoľkohodinovom požiari potopila. Do mora unikli milióny barelov ropy. Škvrna zasiahla pobrežia Louisiany, Alabamy, Mississippi, Floridy a Texasu, všetkých piatich amerických štátov v Mexickom zálive.

Prezident USA Barack Obama obvinil spoločnosť BP zo zavinenia tragédie a vyhlásil, že spoločnosť musí uhradiť všetky náklady spojené s haváriou. BP, ktorá plošinu vlastní, vyčlenila do fondu na likvidáciu a náhradu škôd po ropnej katastrofe 32,2 miliardy dolárov. Spoločnosti sa minulý štvrtok po početných neúspešných pokusoch podarilo poškodený vrt zabetónovať pomocou špeciálneho cementu.

31 debata chyba