Obama (ne)podporil mešitu v New Yorku

Zľakol sa americký prezident Barack Obama svojich slov? Najprv si všetci mysleli, že šéf Bieleho domu podporil výstavbu mešity v blízkosti miesta teroristických útokov 11. septembra 2001 v New Yorku. Potom Obama vysvetľoval, že nič nepodporil.

15.08.2010 21:20
Barack Obama Foto:
Americký prezident Barack Obama nechce komentovať správnosť rozhodnutia, či by mala mešita vyrásť neďaleko miesta teroristických útokov.
debata (10)

„Ako občan a ako prezident verím, že moslimovia majú rovnaké právo praktizovať svoje náboženstvo ako ktokoľvek iný v tejto krajine. Vrátane práva postaviť modlitebné miesto a kultúrne stredisko na súkromnom pozemku dolného Manhattanu v súlade s miestnymi zákonmi. To je Amerika, náš záväzok zabezpečiť slobodu vyznania je jednoznačný,“ vyhlásil Obama v piatok v Bielom dome na slávnostnej večeri pri príležitostí ramadánu, posvätného mesiaca moslimov.

Prezidenta po týchto slovách zavalila kritika. S výstavbou islamského strediska vedľa zničeného Svetového obchodného centra totiž podľa prieskumov verejnej mienky nesúhlasí takmer 70 percent Američanov. Hoci už projekt dostal od mesta zelenú, vystupuje proti nemu aj väčšina príbuzných obetí útokov. Možno aj preto sa šéf Bieleho domu poponáhľal spresniť svoje vyhlásenie.

„Nekomentoval som a nebudem komentovať správnosť rozhodnutia, či by mala mešita stáť tam,“ povedal Obama na druhý deň.

„V nijakom prípade neustupuje od svojho predchádzajúceho tvrdenia,“ vyhlásil aj Bill Burton z tlačového oddelenia Bieleho domu. „Nie je prezidentovou úlohou, aby posudzoval každý miestny projekt. Je však zodpovedný za ústavné princípy náboženskej slobody a rovného zaobchádzania s každým Američanom.“

Pôvodné Obamove slová, ktoré všetci vnímali ako podporu vybudovania islamského centra, ostro kritizovali republikáni. „Dúfam, že si všetky strany sadnú a budú diskutovať o zmene miesta pre mešitu, tak aby s tým súhlasili obyvatelia New Yorku a pozostalí,“ povedal senátor John McCain, ktorého Obama v roku 2008 porazil v prezidentských voľbách.

Podľa ľavicovo-liberálneho Centra pre americký pokrok by však výstavba prispela k boju s Al-Kajdá a podporila by moderný islam.

Aj mnohí Obamovi demokrati sú k mešite ústretoví. Tak sa k nej stavia i kongresman Jerrold Nadler, ktorého okrsok zahŕňa v New Yorku miesto útoku, takzvané Ground Zero. Prieskum CNN však tvrdí, že až 54 percent demokratických voličov výstavbu islamského centra odmieta. U Američanom podporujúcich republikánov je to až 82 percent, z nezávislých voličov ju nechce 70 percent. Viacerí experti tvrdia, že Obama problém mešity preniesol z miestnej na národnú úroveň. Preto táto otázka môže hrať rolu v kampani pred novembrovými voľbami do Kongresu.

10 debata chyba