Ak OSN potvrdí Kosovo, ozveme sa potom aj my, odkazujú Srbi z Bosny

Valné zhromaždenie OSN by potvrdením jednostranne vyhlásenej nezávislosti Kosova mohlo urobiť prvý krok k samostatnosti bosnianskej Republiky Srbskej (RS), povedal v pondelok predseda Rady ministrov Bosny a Hercegoviny (BaH) Nikola Špirič.

17.08.2010 09:38
debata (2)

VZ OSN bude na septembrovom zasadaní rozhodovať o návrhu srbskej rezolúcie, v ktorej sa uvádza, že jednostranná secesia nie je vhodným riešením konfliktov, a zároveň vyzýva na ďalšie rokovania medzi Belehradom a Prištinou.

„Ak by Valné zhromaždenie OSN na jesennom zasadaní potvrdilo jednostranné vyhlásenie nezávislosti Kosova, znamenalo by to, že najvyšší svetový orgán dovoľuje zmenu hraníc a otvoril by Pandorinu skrinku nevyriešených problémov v mnohých krízových oblastiach sveta,“ povedal Špirič v rozhovore pre čiernohorský denník Dan.

Ako dodal, po takomto rozhodnutí valného zhromaždenia začnú v RS nové procesy, ktoré budú do značnej miery vplývať na celkovú situáciu na Balkáne. „Ľudia v Bezpečnostnej rade OSN musia brať do úvahy, že rozhodnutím o jednostranne vyhlásenej nezávislosti Kosova môžu urobiť prvý krok aj k samostatnosti RS a mnohých ďalších krajín na svete, ktoré si želajú nezávislosť,“ upozornil Špirič.

Ako zdôraznil, RS „si želá rešpektovanie a rozvoj Daytonskej mierovej dohody“ z roku 1995, ktorou sa Bosna rozdeľuje na dve entity – bosnianskosrbskú a moslimsko-chorvátsku, ale nesúhlasí s vytvorením jednotného bosnianskeho štátu.

„Je potrebné urobiť všetko preto, aby sa Bosna budovala v súlade s Daytonom – pokiaľ je to možné. Ak nie je, potom je potrebné, aby sme sa v pokoji rozišli, pretože nútené udržiavanie manželstva vyjde manželov vždy draho,“ uzavrel Špirič.

2 debata chyba