Kolumbia dostala šancu uveriť, že zázraky sa dejú

Zásah bleskom, tvrdý pád, lietadlo zlomené na tri časti, nárek a krik pasažierov roztrúsených po pristávacej dráhe a len jedno úmrtie na infarkt. Tak vyzeralo pondelkové pristátie Boeingu 737 na kolumbijskom ostrove San Andrés v Karibskom mori. Nie len v juhoamerickej krajine preto hovoria o zázraku.

17.08.2010 11:53
debata
Kolumbijský Boeing 737 sa po zásahu bleskom a... Foto: Reuters
Boeing 737 Kolumbijský Boeing 737 sa po zásahu bleskom a následnom páde rozlomil na tri kusy.

Stroj letel z hlavného mesta Bogota a pri pristávaní vletel do silnej búrky. Počas klesania doňho udrel blesk a stal sa nekontrolovateľným. Po dopade na zem, len 80 metrov od dráhy, sa kĺzal po trupe a rozlomil sa na tri kusy. Na jeho palube bolo v tom čase 126 pasažierov a šiesti členovia posádky. Guvernér karibského ostrova Pedro Gallardo považuje za zázrak, že takmer všetci prežili. „Musíme za to ďakovať Bohu,“ cituje jeho slová britský denník Guardian.

Jedinou obeťou nehody sa stala 65-ročná Amar Fernandez de Barretová, ktorá zomrela až pri prevoze do nemocnice na infarkt. Jej srdce zrejme nezvládlo niekoľkosekundové obrovské vypätie počas neúspešného pristávacieho manévru. Desiatky ďalších pasažierov odviezli s rôznymi zraneniami do nemocnice, no len piati z nich sú vo vážnom stave. Medzi nimi sú podľa slov šéfa Úradu pre civilné letectvo Ronalda Tascóna dve deti. Nikto však nie je v ohrození života, informuje nemecký Bild.

„Je to neuveriteľné. Rozmer nehody napovedá, že by ťažko zranených malo byť oveľa viac,“ uviedol riaditeľ nemocnice na ostrove Robert Sanchez. Niektorých pacientov previezli po prvotných zákrokoch do Bogoty, kde im bude poskytnutá lepšia zdravotná starostlivosť.

Za zázrak označil incident aj náčelník miestnej polície Orlando Páez. V relatívne šťastnom konci tragicky vyzerajúcej nehody však vidí aj racionálne dôvody. „Umenie pilota skĺznuť so strojom na dráhu a fakt, že pri náraze zhasli motory,“ cituje jeho vysvetlenie agentúra Reuters. Prináša aj opis od jedného z pasažierov. Heriberto Rua s manželkou a piatimi dcérami cestoval na San Andrés na dovolenku. „Všetko bolo v poriadku až do momentu, kým nám oznámili, že pristávame. Následne som pocítil ranu a moje sedadlo sa vytrhlo. Bol som však schopný vyslobodiť seba aj dve z mojich dcér,“ povedal.

Záchranári a hasiči dorazili k spadnutému... Foto: Reuters
boeing Záchranári a hasiči dorazili k spadnutému lietadlu krátko po nehode. Aj to údajne prispelo k odvrátení katastrofy.

O zásahu bleskom informovali viacerí cestujúci, ale aj samotný kapitán. Zvyšky boeingu, ktorý patril súkromnej spoločnosti Aires, teraz čaká expertíza, aby sa zistilo, či nehodu naozaj spôsobil prírodný živel. Dopravné lietadlá tohto typu sú totiž konštruované tak, aby vydržali v priemere jeden zásah bleskom za rok. Ich vonkajší obal je síce vyrobený z hliníka, alebo z iného vodivého materiálu, no blesk by aj tak stroj nemal poškodiť.

Počítačové systémy sú tiež navrhnuté tak, aby ich silný prúd nevyradil z činnosti, pripomína britský Daily Mail. Problém mohol údajne nastať preto, že piloti lietadlo pripravovali na pristátie. Britský portál pripomína v tejto súvislosti udalosť z júna 2000. Vtedy zasiahol blesk osobné lietadlo počas klesania na letisko v meste Shitai. Výbuch a následnú haváriu neprežilo všetkých 51 ľudí na palube.

debata chyba