Tlač: Únia by nemala z Bulharska a Rumunska spraviť 'getoštáty'

Európska únia musí pochopiť životný štýl Rómov a nemala by premeniť Bulharsko a Rumunsko na "getoštáty", napísal ľavicovo-liberálny bulharský denník Sega v súvislosti s postupom Francúzska voči Rómom.

17.08.2010 12:53
debata (13)

Francúzska polícia za uplynulé dva týždne vypratala viac ako 40 ilegálnych rómskych osád. Oznámil to v pondelok v Lyone francúzsky minister vnútra Brice Hortefeux s tým, že približne 700 ľudí odsunú prenajatými lietadlami do ich domovských krajín, ktorými sú Rumunsko a Bulharsko. Odsun by sa mal uskutočniť v spolupráci s ministerstvom pre prisťahovalectvo.

Podľa bulharského denníka je vo Francúzsku všetko pripravené na najväčšiu úradne nariadenú deportáciu v Európe po druhej svetovej vojne, pretože ide o tisícky ľudí. Sega si však kladie otázku, čo bude potom?

„Rómovia sa vrátia (do Rumunska a Bulharska), navštívia svojich príbuzných a potom opäť odídu, pretože cestu už poznajú a v západnej Európe majú lepšie živobytie ako v oboch najchudobnejších krajinách EÚ. Celá akcia poškodí iba imidžu Európskej únie, ktorá sa vo svete vydáva za ochrancu ľudských práv,“ uzavrel bulharský denník.

13 debata chyba