Zrazila dve ženy a ani im nepomohla, napriek tomu dostala smiešny trest

Rovní a rovnejší pred zákonom sú aj v Rusku. V sibírskom Irkutsku v utorok vyniesol súd verdikt nad Annou Šavenkovovou (28), poradkyňou miestnych poslancov vládnej strany Jednotné Rusko a dcérou šéfky oblastnej volebnej komisie. Za zrazenie dvoch ľudí na chodníku dostala tri roky s odkladom na štrnásť.

17.08.2010 15:48
debata (48)

„Trest si odsedí až v roku 2024. Po tom, čo jej nedávno narodená dcéra dovŕši štrnásty rok,“ cituje jedného z členov poroty agentúra RIA Novosti. Šavenkovová ešte 2. februára minulého roku na svojej Toyote Corolle v plnej rýchlosti vybehla na chodník a doslova zmietla práve tam prechádzajúce sestry Júliu a Jelenu Piatkovské. Prvá z nich neskôr zomrela v nemocnici a druhá je doživotným invalidom.

Najväčší rozruch okolo prípadu však urobilo video policajnej stacionárnej kamery. Na ňom jasne vidieť samotný náraz do nič netušiacej dvojice, ale aj šokujúcu reakciu vodičky, ktorá si obete ani nevšimla a kontrolovala vzniknutú škodu na vozidle. Navyše aj okoloidúci si zachovali poriadnu dávku ignorancie. Po očakávanej snahe pomôcť obetiam ani stopy.

„Pokúšajú sa nás roztrhať na kusy, pretože je dcérou političky,“ reagovala matka odsúdenej. Samotná Šavenkovová, ktorej hrozilo až päť rokov za mrežami, sa pokúšala svoje kontroverzné správanie po nehode ospravedlniť tvrdením, že bola v šoku. „Odvoláme sa. Verdikt nezodpovedá spôsobenej škode. Podľa neho to vyzerá tak, že každý, kto má neplnoleté dieťa, môže beztrestne porušovať zákon,“ povedal obhajca obetí tragédie Viktor Grigorov. Zároveň potvrdil, že budú od Šavenkovovej žiadať morálnu aj finančnú satisfakciu, pretože vraj v tomto smere vodička neurobila nič.

Podľa médií škandál ilustroval rastúci pocit beztrestnosti ruských prominentov a ich príbuzných na cestách.

48 debata chyba