Libanon predložil OSN dôkazy o údajnej účasti Izraela na vražde Harírího

Libanonské militantné hnutie Hizballáh predložilo dôkazy o údajnej účasti Izraela na vražde bývalého libanonského premiéra Rafíka Harírího z roku 2005. Informovali o tom v utorok miestne médiá.

17.08.2010 18:02
hizballáh, rafík harírí, libanon Foto:
Syn bývalého libanonského premiéra Safír Harírí nevylučuje izraelskú stopu vo vražde svojho otca.
debata (3)

Predstavitelia šiitského hnutia odovzdali dôkazový materiál libanonskej štátnej prokuratúre, ktorá ich následne odoslala Špeciálnemu tribunálu OSN pre Libanon.

Stalo sa tak v čase množiacich sa špekulácií, že hlavný žalobca OSN Daniel Bellemare chce v súvislosti s Harírího zavraždením vzniesť obvinenia voči viacerým členom Hizballáhu, vrátane niekoľkých jeho kľúčových predstaviteľov.

Vodca Hizballáhu šejk Hassan Nasralláh minulý týždeň zverejnil zábery z leteckého prieskumu, ktoré majú dokazovať, že izraelské bezpilotné lietadlá monitorovali oblasti, kde sa často nachádzal Harírí, vrátane tej, kde zahynul. Hizballáh sa pritom odvoláva aj na svedectvo údajného bývalého špióna.

Harírí spolu s ďalšími 20 obeťami zahynul vo februári 2005 pri bombovom útoku v Bejrúte. Jeho stúpenci vtedy obvinili z atentátu Sýriu. Damask rovnako ako jeho chránenec Hizballáh akúkoľvek účasť na zločine popierajú.

3 debata chyba