Sarkozy vyháňa Rómov, Francúzi sa tešia

Zbaľ si veci a hybaj domov - Francúzsko sa nestane zasľúbenou krajinou pre zahraničných Rómov. Minister vnútra Brice Hortefeux oznámil, že týchto ilegálnych prisťahovalcov začnú zajtra lietadlami posielať do vlasti.

18.08.2010 08:17
Rómovia, Francúzsko Foto:
Rómov z Bulharska a Rumunska pošlú Francúzi domov.
debata (75)

„Do konca augusta odletí približne 700 osôb,“ poznamenal o nich. Pochádzajú najmä z Bulharska a Rumunska, vo Francúzsku sa usadili bez povolenia. Žijú v karavanoch, vytvárajú si tábory, ktorých je už tristo. Prezident Nicolas Sarkozy prikázal tieto miesta zlikvidovať v rámci širšej kampane proti zločinnosti. Len rumunských Rómov tam žije až 20-tisíc, minimum z nich má pracovnú zmluvu, živia sa skôr žobraním a kradnutím.

Kroky proti kočujúcim Rómom vyvolávajú slovnú prestrelku nielen medzi vládnucou Sarkozyho pravicou a ľavicovou opozíciou, ale aj v jeho politickom tábore. Niekdajší minister dopravy François Goulard hovorí o šokujúcich opatreniach. „Rozprášenie rómskeho tábora severne od Paríža pripomínalo dobu, keď Židia čelili raziám počas vojnového kolaborantského vichystického režimu,“ zdôraznil o jednom z policajných záťahov.

Minister pre prisťahovalectvo Eric Besson však zdôrazňuje, že všetko sa odohráva v súlade s právom. „Uplatňujeme iba zákon, keď posielame nelegálne bývajúcich Rómov späť do ich domovských krajín,“ podčiarkol minister, ktorý súhlasí s likvidáciou táborov. Dôrazne pritom odmietol porovnávanie súčasných krokov s obdobím holokaustu: „Rómov sa vypytujeme, overujeme ich totožnosť, ponúkajú sa im peniaze za návrat do vlasti. Budem preto veľmi rád, ak mi niekto vysvetlí, aká je tu spojitosť s raziami z čias druhej svetovej vojny.“

Vláda priznáva, že fakticky nemá nástroje, aby zabránila opätovnému príchodu Rómov, ktorí sú občanmi EÚ. Robí však kroky, aby ich odradila od tohto úmyslu a zároveň mohla znovu rýchlo poslať domov – úrady zbierajú ich biometrické údaje. Sarkozy tiež očakáva, že jeho ministri budú debatovať s vládami v Bukurešti a Sofii o preventívnych možnostiach z ich strany.

Francúzska opozícia si vysvetľuje Sarkozyho postup ako snahu zvýšiť si vlastnú popularitu, odpútať pozornosť od iných problémov. Najmä nezamestnanosť a plán penzijnej reformy spôsobili, že je obľúbený len medzi tretinou občanov. Akcia namierená proti Rómom mu pritom zjavne môže pomôcť. „Likvidovanie rómskych táborov podporuje 79 percent opýtaných,“ napísal denník Le Figaro o prieskume verejnej mienky, ktorý vypracovala agentúra CSA.

75 debata chyba