Michelangelo je vírus, Beethoven zas pes, tvrdia mladí Američania

Pojmy ako Beethoven a Michelangelo vyvolávajú v amerických študentoch pozoruhodné asociácie. Pod Beethovenom si predstavujú predovšetkým psieho hrdinu zo série obľúbených filmových komédií o rovnomennom bernardínovi. Ak počujú slovo Michelangelo, napadne ich iba počítačový vírus.

18.08.2010 20:13
dievča, škola, študentka, učebnica Foto:
Ilustračné foto.
debata (39)

Aj to sú poznatky z aktuálneho prieskumu poznatkov, ktorý v USA usporadúvajú každoročne od roku 1998 dvaja profesori na malej súkromnej univerzite Beloit College v štáte Winsconsin a výsledky uverejňujú pod názvom Mindset List.

„Biele miesta“ mladých občanov zámorskej veľmoci sa však netýkajú ani zďaleka iba umeleckej oblasti, hudby, či výtvarného umenia, ale majú i svoje „vrcholy“ v oblasti politickej geografie.

Mnohí z respondentov nepočuli o rozdelení Nemecka, pre ďalších zasa nikdy nejestvovalo Československo.
Už v uplynulých rokoch sa pri danom prieskume vyskytli „perličky“, ktoré stoja za pripomenutie.

Tak napríklad ročník 1980 pri odpovediach z roku 1998 vedel iba o jedinom pápežovi Jánovi Pavlovi II.
O rok neskôr nevedeli 18-roční o existencii Juhoslávie.

Ich o rok mladší nasledovníci zasa priveľa nevedeli o spoločenskom zriadení v Čínskej ľudovodemokratickej republike (ČĽR), ale nepoužívali by na túto krajinu prívlastok červený.

Pod banánovou republikou si respondenti ročníku narodenia 1983 predstavovali o 18 rokov neskôr sieť predajní odevov značky Banana Republic, navyše nikdy nepočuli o rasovej diskriminácii v Juhoafrickej republike.

Popri mnohých iných „neznámych“, mladí napríklad neovládajú nám dôverne známe gesto poklepkávania prstami po ľavom zápästí pri meškaní. Mladí ľudia totiž náramkové hodinky nenosia a čas si overujú na mobilnom telefóne. Cudzie je im aj pohrávanie sa s telefónnou šnúrou, pretože jediným telefónom, ktorí používajú, je mobil.

39 debata chyba