Walesa: EÚ nemôže existovať bez Turecka

Turecko musí byť prijaté do Európskej únie, domnieva sa bývalý poľský prezident Lech Walesa. Podľa neho totiž únia jednoducho "nemôže existovať" bez krajiny polmesiaca.

18.08.2010 20:28
Walesa Foto:
Bývalý líder nezávislých odborov Solidarita a neskorší poľský prezident Lech Walesa.
debata (20)

Ako sa laureát Nobelovej ceny za mier vyjadril v rozhovore pre agentúru AFP, v záujme dosiahnutia tohto cieľa je potrebné odložiť predsudky, predovšetkým tie náboženské. Hrdina poľského protikomunistického odboja sa nazdáva, že „nakoniec v skutočnosti všetci pochopia, že veríme v jedného Boha a existuje zbytočne veľa ochrancov viery“.

Hranice a rozdeľovania viedli ku konfliktom, obzvlášť v oblasti náboženstva, preto Poľsko bude podporovať vstup Turecka do EÚ, dodal Walesa.

Turecko začalo prístupové rokovania s EÚ v roku 2005, no integračný proces napreduje pomaly jednak pre výhrady Nemecka a Francúzska ako aj pre viaznuce reformy v moslimskej krajine. Doteraz sa Ankare podarilo otvoriť 13 z 35 rokovacích kapitol.

Osem kapitol je zmrazených pre odmietanie Turecka otvoriť svoje letiská a prístavy pre Cyprus, členskú krajinu EÚ. Berlín a Paríž preto tvrdia, že Turecko by sa nemalo stať členom únie, ale malo by mu byť ponúknuté privilegované partnerstvo.

20 debata chyba