Radičovej vláda rýchlo sklamala a hrá sa s ohňom, píše Der Standard

Nová slovenská vláda premiérky Ivety Radičovej podľa rakúskeho denníka Der Standard "prekvapivo rýchlo sklamala nádeje" s ňou spájané.

19.08.2010 13:00
Iveta Radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová.
debata (182)

Svojím odmietnutím finančného balíka na pomoc zadĺženému Grécku poškodila nielen dôveru Bruselu, ale aj „priateľov“ a susedov, napísal denník. Svoj komentár nazval titulkom „Slovensko v súmraku“.

Všetci vraj čakali kroky proti korupcii

„Nová pravicovo-liberálna alebo umiernene konzervatívna slovenská vláda Ivety Radičovej prekvapivo rýchlo sklamala nádeje s ňou spájané. Po odchode nacionalistickej a populistickej Ficovej vlády sa nielen v susedstve, ale aj v Bruseli očakával spojenecký a ekonomicky predvídateľný kurz, spojený s konkrétnymi opatreniami proti rastúcej korupcii,“ napísal denník.

Slovenskú koalíciu tvoria štyri strany – SDKÚ premierky Radičovej, KDH, Most-Hid a nová strana Sloboda a solidarita. Podľa denníka bolo od začiatku jasné, že tento kabinet stojí na vratkých nohách. Der Standard uviedol, že zásadné zmeny môže vláda s podporou 79 zo 150 poslancov v parlamente uskutočniť len v niektorých oblastiach - napríklad v zlepšení vzťahov s Maďarskom.

Slovensko kedysi z EÚ iba bralo

Slovenský podiel na gréckom balíku mal predstavovať asi percento z 80 miliárd, teda asi 800 miliónov. Zo spoločnej únijnej pokladnice ale Slovensko peniaze pred svojím pristúpením k EÚ aj po ňom čerpalo a ako čistý príjemca v roku 2008 dostalo 725 miliónov eur, uviedol denník. Podľa neho vzhľadom „na dedičstvo škandalóznej Mečiarovej vlády“ slovenská cesta do únie nebola vôbec nesporná.

Teraz sa nedá vylúčiť, že by sa krajina nemohla dostať „v prípade vnútropolitických turbulencií“ prípadne sama do núdze. Podľa denníka sa Slovensko zahráva s ohňom. Po jeho odmietnutí finančného balíka „každý pozorovateľ vie, ako krehká je solidarita s Gréckom“ a ako rýchlo môžu slovenský príklad nasledovať z vnútropolitických dôvodov ďalšie štáty.

„Celá záležitosť sa javí ako búrka v pohári vody. V medzinárodnej politike sa počíta každopádne princíp vzájomného slova. Vláda Radičovej sa môže krátkodobo tešiť z populistickej obľuby; svojím správaním ale poškodila dôveru u priateľov, nielen v Bruseli,“ uzavrel Der Standard.

Virtuálny svet fandí Slovensku

Denník zverejnil svoj komentár aj na internete. V diskusii pod ním sa ale väčšina čitateľov prikláňa na stranu Slovenska a jeho odmietnutie pomoci Grécku obhajuje. Pýtajú sa, prečo by chudobnejšie krajiny mali podporovať bohatší štát. „Čo by sme povedali my Rakúšania, keby sme museli naraz Nemecku previesť 800 miliónov eur, pretože sú neschopní riadiť vlastnú krajinu? Solidarita sem, solidarita tam …,“ napísal jeden z diskutujúcich.

182 debata chyba