Neľudské video z Filipín: Policajt šklbal podozrivého za genitálie

Nahý muž ležiaci na podlahe zvíjajúci sa v bolestiach. Genitálie má stiahnuté špagátom, za ktorý iný muž čas od času silno potiahne. Šokujúce video z filipínskej policajnej stanice odvysielala v utorok miestna televízia ABC-CBN. Následne sa v krajine zdvihla vlna kritiky najmä zo strany ľudskoprávnych organizácií a médií.

19.08.2010 16:20
debata (43)

Trpiacim je kriminálnik, údajne známa „firma“ v Manile, metropole Filipín. Trýzniteľom zas policajný dôstojník, ktorý sa z neho pokúša takýmto neľudským spôsobom vymámiť priznanie z krádeže. Okrem toho ho udiera po celom tele. Incidentu sa ľahostajne prizerá ďalších desať mužov zákona, všetkých už medzičasom suspendovali.

Vyšetrovania sa ujala vládna Komisia na ochranu ľudských práv. Jedna z jej členiek, Cecilia Quisumbingová, informovala, že sa už ozvalo viacero rodín, ktoré na videu spoznali mučeného muža. „Ale aj bez jeho svedectva môžeme určiť, ktorí ľudia sa podieľali na mučení,“ citoval jej slová portál americkej spravodajskej televízie CNN.

„Záznam ukazuje nahého muža ležiaceho na podlahe, ktorý je bičovaný. Muž v bielej košeli ho ďalej udiera po tvári a po rukách. Keď sa pokúša kryť, útočník silno zatiahne za špagát, ktorým má obeť obviazané genitálie. Jeho krik a kliatby je zreteľne počuť, zatiaľ čo sa ostatní policajti prizerajú,“ píše sa v oficiálnom stanovisku komisie.

Policajný prezident Jesus A. Verzosa zriadil vyšetrovaciu skupinu, ktorá má preskúmať neopodstatnené použitie násilia pri vypočúvaní údajného zlodeja. „Takéto akcie nemajú miesto v inštitúcií, ktorá proklamuje dodržiavanie ľudských práv,“ povedal. „Nebudeme tolerovať žiadnu formu brutality a zneužívania moci zo strany zamestnancov polície a podobné prípady budeme rýchlo a razantne riešiť,“ dodal Verzosa.

Predsedníčka komisie na ochranu ľudských práv Etta Rosalesová vidí hlavný problém v deravej justícií. Zverejnené video totiž podľa nej zachytáva nezriedkavé praktiky policajtov. Vo väčšine prípadov však ostanú utajené, šťastím teraz bolo, že jeden z prítomných ho zaznamenal na mobilný telefón.

„Incident poukazuje na chybu v trestnom práve. Je neprípustné, aby sa na súdoch akceptovalo priznanie či iné informácie získané mučením. U nás sa to ale zrejme deje,“ povedala Rosalesová pre portál abs-cbnnews.com. „To znamená, že ide o hlbší problém vo vzťahu policajt-mučiteľ a prokuratúra. Čo by mala polícia urobiť, je vyšetriť podozrivého v prítomnosti advokáta,“ dodala.

Prepusteným mužom zákona teraz hrozí aj väzenie. Podľa filipínskeho práva totiž porušili zákon zakazujúci mučenie a taktiež budú zrejme čeliť obvineniu z trestného činu odňatia práva na ľudskú dôstojnosť. Otázne je, či sa k tomu pripočíta aj ublíženie na zdraví či dokonca vražda. Týraného muža sa totiž zatiaľ nepodarilo nájsť a šíria sa informácie, že je už po smrti.

43 debata chyba