Maďari opäť oprášili autonómiu, bez nej vraj nikdy nebude rovnoprávnosť

V krajinách, kde žijú spoločenstvá zahraničných Maďarov, nemožno bez autonómie hovoriť o rovnoprávnosti Maďarov, domnieva sa štátny tajomník maďarského ministerstva zahraničných vecí Zsolt Németh.

20.08.2010 10:16
debata (273)

„Voči absurdnostiam, akým je slovenský jazykový zákon, je potrebné mať jasnú stratégiu,“ konštatoval Németh podľa maďarskej verejnoprávnej televíznej stanice Duna TV vo štvrtok v rumunskom Kluži.

Podľa jeho slov už existujú výsledky zápasu o autonómiu. Ako príklad uviedol Srbsko, kde si vojvodinskí Maďari mohli vytvoriť Maďarskú národnú radu, zaručujúcu ich kultúrnu autonómiu.

Štátny tajomník kritizoval aj rumunský zákon používania jazyka menšín. Vyjadril súhlas s názorom predsedu Demokratického zväzu rumunských Maďarov (RMDSZ) Bélu Markóa, že 20-percentná hranica pomeru menšinového obyvateľstva, ku ktorému sa používanie jazyka menšín v zmysle rumunského zákona viaže, je príliš vysoká.

„Chcel by som každému pripomenúť riešenie, ktoré aplikujeme v Maďarsku. Popri percentuálnom pomere obyvateľstva sme určili aj absolútne čísla, pri ktorých poskytujeme právo používania jazyka menšiny,“ povedal Németh.

Ako zároveň dodal na margo situácie v Kluži, je podľa neho bezprecedentné, že v tomto meste, v ktorom žije najväčšie maďarské spoločenstvo v Rumunsku, nie je možné používať oficiálne maďarčinu.

Prípravy na aplikovanie zákona o zjednodušenom udeľovaní dvojakého občianstva, ktorý dnes vstúpil do platnosti, pokračujú veľkým tempom, poznamenal maďarský politik, zdôrazniac, že k rovnoprávnosti členov národa nepostačuje iba dvojaké občianstvo.

Semjén: Asimiláciu treba zvrátiť

Zákon o dvojakom občianstve ponúka možnosť na zvrátenie procesu asimilácie Maďarov žijúcich za hranicami a na posilnenie ich identity, vyhlásil dnes pri príležitosti vstupu tohto zákona do platnosti podpredseda maďarskej vlády Zsolt Semjén.

Vicepremiér podčiarkol význam tohto zákona, ktorým, ako povedal, „v deň sviatku zakladateľa štátu kráľa Štefana splácame Maďarom veľký dlh“.

Dodal, že parlament prijatím zákona umožnil, aby človek, ktorý hovorí po maďarsky, jeho predkovia pochádzali z „niekdajšieho Maďarska“ a sám sa cíti Maďarom, mohol aj inštitucionálne vyjadriť spolupatričnosť k maďarskému národu.

Novelu zákona o maďarskom občianstve, ktorá sa týka zjednodušeného udeľovania dvojakého občianstva zahraničným Maďarom, schválili poslanci Národného zhromaždenia Maďarskej republiky 26. mája.

Návrh novely schválil parlament aj napriek ostrému protestu Slovenskej republiky. Slovensko prijalo ako protiopatrenie novelu zákona o štátnom občianstve.

Blok Maďarský občiansky zväz-Fidesz a Kresťanskodemo­kratická ľudová strana (Fidesz-KDNP) predložil 17. mája parlamentu zákon o dvojakom občianstve. Zákon iniciovaný predsedom Fideszu Viktorom Orbánom, predsedom KDNP Zsoltom Semjénom a poslancami za Fidesz Lászlóom Kövérom a Zsoltom Némethom vstúpil do platnosti dnes, 20. augusta, v deň maďarského štátneho sviatku. Aplikovaný však bude až od 1. januára 2011.

273 debata chyba