Duchovný ubližoval Židom, Rumuni mu vyrazili mincu

Minca s podobizňou zosnulého patriarchu Rumunskej ortodoxnej cirkvi vyvolala pobúrenie za veľkou mlákou. Miron Cristea bol totiž okrem duchovného a premiéra aj známy antisemita.

20.08.2010 19:08
Cristeu Foto: ,
Minca s podobizňou Mirona Cristeu.
debata (31)

Odkedy Rumunská centrálna banka vydala sériu mincí zobrazujúcich piatich patriarchov, jej guvernér Mugur Isarescu čelí ostrej kritike. Jedným z poctených duchovných je totiž aj Cristea, smutne preslávený svojimi protižidovskými názormi a skutkami. Ako premiér počas prvého roka druhej svetovej vojny bol zodpovedný za vyhostenie 225-tisíc členov rumunskej židovskej komunity, čo v tej dobe predstavovalo približne 37 percent Židov v krajine. Podľa Múzea holokaustu vo Washingtone viedla práve patriarchova zmena zákona o občianstve k vyvraždeniu takmer 300-tisíc židovských a rómskych obyvateľov Rumunska.

Rozhodnutie banky šokovalo aj riaditeľa Americkej ligy proti hanobeniu (ADL) Abrahama Foxmena. Zareagoval naň listom, ktorý adresoval priamo prezidentovi republiky Traianovi Basescovi. „Sme šokovaní a sklamaní, že sa Rumunská národná banka rozhodla poctiť Mirona Cristeu. To, že bol patriarchom, neospravedlňuje jeho antisemitizmus a zločiny, ktorých sa dopustil na rumunských Židoch,“ napísal Foxmen v úvode. Šéf ADL ďalej prezidenta oboznámil s požiadavkou organizácie o priloženie letáku ku každej minci. Stručný pamflet by totiž každému pripomenul kontroverzné činy duchovného.

Radu Ioanid z Múzea holokaustu sa však dožaduje ešte ráznejšieho riešenia, a to stiahnutia mince z obehu. To však guvernér Isarescu zatiaľ vylúčil. Pristúpil však na zriadenie komisie, ktorá by prípad preskúmala a priniesla riešenie situácie. „Pôsobenie Mirona Cristea by sa nemalo spájať s jeho krátkou aktivitou vo funkcii premiéra,“ upozorňuje Isarescu. Poprednú svetovú organizáciu na boj proti antisemitizmu ubezpečil, že banka nemala v úmysle vyslať žiadny rasistický odkaz.

31 debata chyba