Irán začal plniť jadrový reaktor palivom

Irán začal v sobotu do svojej prvej atómovej elektrárne v meste Bušéhr dovážať palivo a napĺňať jadrový reaktor. Tento proces potrvá približne mesiac, pričom energiu by malo zariadenie začať vyrábať od októbra až novembra.

21.08.2010 10:06
debata (5)

Na stavbe prvého energetického komplexu moslimskej republiky spolupracovala Ruská federácia. Moskva tiež bude v budúcnosti Teheránu dodávať palivové články a spracovávať vyhorené palivo. Do krajiny pri tejto príležitosti pricestoval aj riaditeľ spoločnosti Ruská atómová energia Sergej Kirijenko. Nový reaktor by mali vedci oficiálne spustiť na konci moslimského pôstneho mesiaca ramadán 5. septembra.

Medzinárodné spoločenstvo a Izrael sa obávajú, že spustením prevádzky reaktora sa Irán posunie o ďalší krok bližšie ku schopnosti vyrobiť jadrové zbrane. Teherán ale prepojenie spustenia jadrovej elektrárne so svojim programom na obohacovanie uránu odmieta. Spojené štáty dokonca žiadali, aby sa spustenie elektrárne pozastavilo až pokiaľ Irán nedokáže, že nevyrába jadrové zbrane. Rusko ich ale upokojuje a tvrdí, že prevádzku v Bušéhri bude kontrolovať. Existuje stopercentná záruka, že prvá iránska jadrová elektráreň bude použitá len na mierové účely. V piatok to vyhlásil námestník ruského ministerstva zahraničia Sergej Rjabkov.

Rusko podľa neho dodalo Iránu palivo pre elektráreň v Bušéhri a všetko použité palivo zas vezme späť na ďalšie spracovanie, čo je v súlade s pravidlami Zmluvy o nešírení jadrových zbraní. „Je tu, samozrejme, stopercentná záruka, ktorú dávajú objektívne fakty,“ povedal Rjabkov.

Prvú iránsku atómovú elektráreň na juhu krajiny v Bušéhri Teherán postavil a bude prevádzkovať v spolupráci s Ruskom. Moskva financovala a pomáhala Iránu so stavbou elektrárne už od polovice 90. rokov. Stavba však bola z dôvodu rôznych nezrovnalostí medzi Teheránom a Moskvou viackrát zabrzdená.

Spojené štáty a ich spojenci obviňujú Irán zo snahy získať jadrové zbrane. Iránski predstavitelia však trvajú na tom, že sporný jadrový program slúži výhradne na mierové účely. Bezpečnostná rada OSN prijala začiatkom júna rezolúciu, ktorou zaviedla v poradí už štvrtý súbor sankcií voči Iránu.

5 debata chyba