Americká bezpečnostná firma zaplatí pokutu 42 miliónov dolárov

Americká súkromná bezpečnostná firma, v minulosti známa ako Blackwater Worldwide, súhlasila so zaplatením pokuty vo výške 42 miliónov dolárov (33 miliónov eur) za mnohonásobné porušenie amerických exportných pravidiel.

21.08.2010 15:20
debata (2)

Tie sa majú týkať ilegálnych exportov zbraní do Afganistanu, návrhov na výcvik sudánskych jednotiek či poskytovania výcviku ostreľovačom z taiwanskej polície. Informoval o tom v piatok denník New York Times citujúci vládnych predstaviteľov.

Nečakaná dohoda medzi firmou a ministerstvom zahraničia prichádza po tiahnucich sa rokovaniach medzi oboma stranami a umožňuje spoločnosti, dnes známej ako Xe, vyhnúť sa trestnému stíhaniu, uvádza denník. Podľa jeho údajov sa však dohoda nedotkne prebiehajúcich procesov proti spoločnosti a jej bývalým zamestnancom či vedeniu.

Firma Blackwater, založená v roku 1997, sa stala notoricky známou najmä pre svoje angažovanie sa v Iraku, kde si získala pochybnú povesť. Piati jej zamestnanci sa v septembri 2007 zaplietli do prestrelky, pri ktorej zahynulo 17 irackých civilistov. Do Iraku ich nasadili na ochranu pracovníkov amerického veľvyslanectva. Predstavitelia bezpečnostnej služby tvrdili, že strieľali v sebaobrane, keď sa ich konvoj stal terčom útoku.

2 debata chyba