Zatykač za znásilnenie na zakladateľa stránky Wikileaks zrušili

Švédska prokuratúra zrušila zatykač na zakladateľa webovej stránky WikiLeaks Juliana Assangea. V oznámení uviedla, že obvinenia zo znásilnenia voči jeho osobe sú nepodložené.

21.08.2010 20:49
wikileaks, assange, afganistan, dokumenty Foto:
Julian Assange.
debata (3)

„Nemyslím si, že je dôvod na podozrenie, že sa dopustil znásilnenia,“ uviedla hlavná prokurátorka Eva Finnová v krátkom vyhlásení.

Austrálčan Julian Assange (39), ktorého stránka obhajujúca slobodu informácií zverejnila tisíce dokumentov o amerických vojenských operáciách v Afganistane, už predtým označil obvinenia za bezdôvodné. Na mikroblogu WikiLeaks na Twitteri sa okrem jeho komentára objavili aj ďalšie vyjadrenia: „Varovali nás, aby sme čakali ‚špinavé triky‘. Máme tu prvý,“ uvádza jedno z nich.

Assange minulý týždeň navštívil Švédsko s cieľom dosiahnuť právnu ochranu svojej webovej stránky, ktorá má v škandinávskej krajine niektoré servery. Nebolo jasné, kde sa v sobotu nachádzal.

Švédska prokuratúra v oznámení o vydaní zatykača uviedla, že Assange bol podozrivý z obťažovania a znásilnenia v prípade dvoch žien, ktoré kontaktovali políciu, nepodali však trestné oznámenia.

WikiLeaks rozhnevala vládu USA zverejnením tajných dokumentov týkajúcich sa vojen v Afganistane a Iraku. Pentagón žiada, aby stránka všetky dokumenty vrátila a stiahla zo svojej stránky tie, ktoré už publikovala.

Assange v stredu vyhlásil, že WikiLeaks pripravujú v najbližších týždňoch zverejnenie ďalších 15 000 dokumentov o Afganistane.

3 debata chyba