Chodorkovského matka žiada Západ o pomoc

Michail Chodorkovskij, často označovaný ako najslávnejší väzeň Ruska, je presvedčený, že zostane vo väzení dovtedy, kým bude krajinu riadiť Vladimir Putin. Uviedla to Chodorkovského matka interview v Londýne.

21.08.2010 22:03
debata (26)

Marina Chodorkovská (75) prišla do metropoly na britskú premiéru symfónie venovanej jej synovi, bývalému ropnému magnátovi. V rozhovore obvinila ruského premiéra Putina, že sa snaží zabrániť prepusteniu jej syna.

„Myslím, že Putinovou celoživotnou myšlienkou je držať ho navždy za mrežami. Kým je Putin pri moci, k prepusteniu nedôjde – iba ak by Západ, jeho popredné štáty, našiel spôsob na ovplyvnenie Putina,“ povedala Marina Chodorkovská.

Väzňova matka poskytla interview pred londýnskou koncertnou sieňou Royal Albert Hall, kde v piatok odznela symfónia estónskeho skladateľa Arva Pärta, ktorého za čias Sovietskeho zväzu perzekvovali za jeho avantgardný štýl.

Chodorkovskij si odpykáva osemročný trest, ale teraz mu hrozí ďalších 22 rokov väzenia v súdnom procese, ktorý sa začal vlani. Magnáta uväznili v roku 2003 a usvedčili v roku 2005 za spreneveru a daňové úniky. V tom čase bol Putin ešte prezidentom, dodnes ho však pokladajú za muža, ktorý má v rukách moc v Rusku.

Putinovi kritici tvrdia, že nové obvinenia proti Chodorkovskému boli zosnované na to, aby zostal vo väzení aj po prezidentských voľbách v roku 2012. Putin totiž nevylúčil, že sa do najvyššieho úradu vráti.

Kremeľ vyhlasuje, že súdny proces proti Chodorkovskému je v súlade s ruským právom a je súčasťou kampane na vykorenenie korupcie v ekonomike.

Chodorkovskij kedysi riadil ríšu produkujúcu viac ropy než Katar, členský štát OPEC-u (Organizácie krajín vyvážajúcich ropu). Bohatstvo získal po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991 skupovaním štátneho majetku za lacné peniaze a obchodovaním s komoditami.

Sivovlasá Chodorkovská vyjadrila pochybnosť, že Putinov nástupca Dmitrij Medvedev naplní svoje sľuby o liberalizácii Ruska a jeho súdnictva.

„Nemám žiadnu nádej, že za súčasnej vlády nastane v krajine nejaké uvoľnenie,“ povedala Chodorkovského mat­ka.

Podľa Mariny Chodorkovskej sa Kremeľ obáva, že keby sa jej syn dostal na slobodu, zhromaždil by okolo seba priaznivcov a jednotne by sa postavili proti čoraz tvrdšej moci Kremľa v krajine. „Ľudia ho začínajú vnímať ako vodcu,“ povedala matka a dodala, že jej syn nemá takéto želania.

26 debata chyba