Čína vyrába autobus, ktorý vás nezdrží ani v tej najväčšej zápche

Peking chce realizovať sen o obrovskom autobuse, pod ktorého "kolesami" prejdú aj dve osobné autá vedľa seba. Utópia? Kdeže, Čína začne pracovať na monštruóznom projekte už v závere tohto roka. Volá sa 3D Express Coach a jeho 1400 pasažierov nebude meškať do práce ani v najväčšej dopravnej zápche.

24.08.2010 12:41
3D Express Coach Foto:
3D Express Coach dopravu v žiadnom prípade nezdrží.
debata (56)

Päť metrov vysoký autobus sa bude pohybovať po koľajniciach, alebo pomocou autopilota po namaľovaných bielych čiarach. Nebude to žiadna strela, jeho maximálna rýchlosť bude obmedzená na 60 km/hodinu. Nezastaví ho však žiadna dopravná zápcha. Vďaka tenkým stenám „rozkročeným“ ponad dva cestné pruhy môžu popod autobus prechádzať maximálne dva metre vysoké vozidlá. Čínska „obluda“ bude vybavená varovným systémom, ktorý upozorní na zákrutu, či riziko havárie. Únikové východy budú kopírovať tie, ktoré je možné vidieť v lietadlách.

Peking si od novinky sľubuje, že v meste výrazne zníži počet dopravných zápch. Optimistické scenáre hovoria až o 30 percentách. Miliardová Čína však bude príchodom tohto autobusu tiež zelenšia. Tento nie lacný špás (58 miliónov €) totiž bude na solárny pohon.

V roku 2012 by malo po pekinských cestách jazdiť už 90 z nich. A keďže 3D Express Coach do tunela, či popod troleje neprejde, konštruktéri musia pracovať aj na novej dopravnej infraštruktúre, po ktorej budú tieto autobusy jazdiť.

56 debata chyba