Kňaza obvinili zo znásilnenia dievčaťa. Hrozil jej, že nepôjde do neba

Nemeckého katolíckeho kňaza obvinili z opakovaného znásilňovania neplnoletého dievčaťa, ktoré začiatkom 90. rokov nútil k sexuálnemu styku. Kňaz mal dievča pravidelne znásilňovať tri roky. Vyhrážal sa mu, že ak styk odmietne, nepríde do neba. Oznámila to prokuratúra v Osnabrücku.

24.08.2010 17:58
kňaz, farár, modlitba, kňazi, cirkev, kostol Foto:
Katolícka cirkev v Nemecku čelí ďalšiemu sexuálnemu škandálo v radoch duchovných.
debata (92)

Justícia odovzdala prípad dnes päťdesiatročného kňaza špeciálnej komisii katolíckej cirkvi. Od novembra minulého roka a zverejnenia správy o zneužívaní detí kňazmi v Írsku, ktoré cirkevná hierarchia kryla, sa objavili mnohé prípady pedofílie u kňazov v ďalších krajinách v Európe, vrátane pápežovho rodného Nemecka, v Spojených štátoch i v Latinskej Amerike.

Pápež Benedikt XVI. V júni pri slávnostnej liturgii k ukončeniu kňazského roku na Svätopeterskom námestí v Ríme požiadal Boha a obete pedofilných zločinov katolíckych duchovných o odpustenie. Prisľúbil tiež, že cirkev v budúcnosti urobí pre ochranu detí maximum.

Nemenovaný duchovný je obvinený z toho, že od roku 1990 tri roky sexuálne zneužíval vtedy štrnásťročné dievča zo svojej farnosti. Obvinený je podľa hovorcu prokuratúry Alexandra Retemeyera veľmi charizmatickou osobnosťou a patrí ku konzervatívnemu krídlu cirkvi.

Jeho údajná obeť na neho podala žalobu v biskupstve v Osnabrücku v marci tohto roku. Kňaza odvolali zo svojich funkcií a začalo sa vyšetrovanie. Po tom, čo odmietol sám ísť na políciu, odovzdalo biskupstvo jeho prípad justícii.

Nemecká katolícka cirkev čelí od začiatku roka sérii odhalení a obvinení týkajúcich sa sexuálneho zneužívania neplnoletých kňazmi najmä v školách a cirkevných internátoch v 70. a 80. rokoch minulého storočia. Nemecká vláda zvolala v apríli okrúhly stôl venovaný boju proti sexuálnemu zneužívaniu neplnoletých v radoch cirkvi a predseda nemeckej biskupskej konferencie arcibiskup Robert Zollitsch sa obetiam ospravedlnil.

92 debata chyba