Slovensko bude podľa Merkelovej v budúcnosti dobrým partnerom

Niet žiadnych pochybností, že Slovensko bude v budúcnosti veľmi zodpovedným partnerom. Konštatovala to po berlínskom stretnutí so slovenskou premiérkou Ivetou Radičovou nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová v súvislosti s odmietnutím slovenskej pôžičky Grécku. "Vyjadrila som poľutovanie nad tým, že slovenský parlament odmietol pôžičku Grécku, ale vnímam pozitívne, že záchranný val Slovensko podporilo," uviedla.

25.08.2010 16:04
Radičová, Merkelová Foto: ,
Slovenská premiérka Iveta Radičová sa v stredu stretla v Berlíne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.
debata (72)

Merkelová zároveň skonštatovala, že argumenty Slovenska o nedodržiavaní pravidiel hry v Grécku boli známe aj v jej domácom Nemecku. V problémoch sa však preto ocitlo celé euro, bolo preto treba konať. „Zdôrazňovala som, že sa to týka celého eura. Toto bolo na Slovensku možno až na konci v diskusiách,“ konštatovala kancelárka. Zároveň však dodala, že je „veľmi zlé a smutné, že niektoré krajiny už roky Pakt stability a rastu nedodržiavajú.“

Radičová rovnako ako Merkelová zdôrazňovala predovšetkým potrebu nastolenia presných podmienok, ktoré treba dodržiavať a takisto kontrolných mechanizmov. „Je potrebné, aby sme sa držali rovnakých kritérií a musia existovať sankcie pre tých, ktorí pravidlá nedodržujú,“ povedala Merkelová. Nedodržiavanie pravidiel hry je pritom podľa Radičovej vážnym poučením pre budúcnosť. „Sme pripravení spraviť všetko pre to, aby sa takýto precedens už nikdy neopakoval,“ dodala.

Vzájomná kritika Bruselu a Slovensku podľa Merkelovej nepomôže

Vzájomná kritika veci nepomôže, vyjadrila sa Merkelová v reakcii na ospravedlnenie, ktoré od eurokomisára Olliho Rehna žiada Radičová za vyjadrenia o rozhodnutí Slovenska nepodporiť Grécku pôžičku. „Čítala som to, ale nehovorili sme o ospravedlňovaní sa, ale o skutkovom stave. Nepomôže nám to, keď sa budeme navzájom kritizovať. Ja si myslím, že nájdeme dohodu a sme jednotní v tom, že Európa stojí na báze solidarity,“ povedala Merkelová.

Radičová však stále trvá na tom, že posudzovanie bilaterálnej zmluvy, akou je aj zmluva o pôžičke Grécku zo strany Slovenska, nepatrí do kompetencií európskeho komisára. Rehn sa totiž vyjadril, že Slovensko tým porušilo európsku solidaritu. Podľa Radičovej treba vážiť slová, ak sa niekto vyjadruje o občanoch krajiny. „Slovensko má právo vysloviť takýto názor po reformách, ktoré boli bolestivé pre občanov krajiny a myslím si, že takýto výkrik nahlas môže byť nápomocný tomu, aby sa dodržiavali zmluvy a pravidlá,“ dodala Radičová.

Predsedníčka slovenskej vlády Iveta Radičová pre denník Die Welt ešte pred stretnutím s kancelárkou Angelou Merkelovou povedala, že bude žiadať „oficiálne ospravedlnenie“ Bruselu za kritiku rozhodnutia slovenského parlamentu neposkytnúť pôžičku Grécku. Spôsob, akým sa o rozhodnutí slovenského zákonodarného zboru vyjadroval eurokomisár pre menové záležitosti Olli Rehn ako nevolený člen bruselskej administratívy, dokonca Radičová v rozhovore pre Die Welt označila za urážajúci.

Slovenský parlament tento mesiac neschválil príspevok v sume 800 mil. eur na záchranný balíček pre Grécko, ktorého celková hodnota je 110 mld. eur. Toto rozhodnutie nahnevalo Brusel a Rehn to označil za „porušenie solidarity“. Merkelová, ktorá bola terčom kritiky, že váha v otázke pomoci Aténam, rozhodnutie Slovenska kritizovala tiež. „Každý musí vedieť, že raz tiež môže potrebovať solidaritu iných,“ povedal jej hovorca Steffen Seibert minulý týždeň pre denník Financial Times Deutschland.

Predsedníčka slovenskej vlády sa okrem nemeckej kancelárky Angely Merkelovej počas svojej jednodňovej pracovnej cesty v Nemecku stretla dopoludnia aj so spolkovým prezidentom Christianom Wulffom. Hlavnými témami stretnutí mali byť podľa oficiálnej správy Úradu vlády SR predovšetkým hospodárska spolupráca oboch krajín, ale tiež aktuálne hospodársko-finančné otázky v európskej politike.

72 debata chyba