Čilskí baníci dostali zlú správu a antidepresíva

Ako prvé sa dozvedeli, že si majú vykopať latríny. Von sa totiž dostanú asi až na Vianoce. Záchranári už zavaleným mužom v čilskej bani oznámili, že na vyslobodenie si budú musieť počkať.

26.08.2010 09:28 , aktualizované: 19:36
čile, baníci, baňa, manželka Foto:
Helen Avalosová, manželka jedného zo zasypaných čilských baníkov, stojí s dvojmesačným synom pred vstupom do zavalenej bane. Rodiny komunikujú s mužmi v podzemí cez listy.
debata (10)

Hoci momentálne u baníkov ešte prevláda eufória z toho, že ich našli, pod zem už o krátky čas poputujú okrem jedla a vody aj tabletky proti depresiám.

„Mohli sme im viac-menej povedať, že ich nebudeme môcť zachrániť pred Dňom nezávislosti 18. septembra,“ vyhlásil čilský minister zdravotníctva Jaime Manalich. „Dúfame, že ich dostaneme na povrch pred Vianocami. To je zatiaľ dosť široký rámec, ktorý budeme môcť spresňovať,“ povedal minister. „Pripravujeme pre nich lieky. Bolo by naivné myslieť si, že si udržia dobrú náladu,“ povedal člen čilskej vlády s tým, že očakáva u baníkov obdobia úzkosti a depresií.

Záchranné tímy už požiadali o pomoc americkú NASA i čilské ponorkové námorníctvo. Chcú od nich pre 33 uväznených baníkov tipy, čo robiť pri dlhodobom pobyte v stiesnených podmienkach bez možnosti úniku a ako si udržať zdravý rozum.

Baníci, ktorí sa pred závalom schovali 5. augusta v podzemnom úkryte s rozlohou 50 štvorcových metrov, budú väčšinu času tráviť mimo neho. Nie je v ňom totiž dostatočná ventilácia. Našťastie majú k dispozícii dva kilometre banských chodieb, kde sa môžu prechádzať. Ministerstvo zdravotníctva ich už vyzvalo, aby si v priestore určili „čisté“ a „špinavé“ zóny. Počas štvormesačného čakania na vyslobodenie budú musieť okrem iného dodržiavať denný a nočný režim a cvičiť, aby boli schopní aktívne prispieť k vlastnej záchrane po vyvŕtaní novej šachty.

„Musíme zabezpečiť, aby boli baníci psychicky aj fyzicky v poriadku,“ vyhlásil minister Manalich. „Ak stratia duševnú rovnováhu, mohlo by to vyvolať paniku a násilie, a to by bola obrovská katastrofa.“

Baníci správu o tom, že sa na povrch nedostanú tak skoro, prijali pokojne. Záchranárov však vyzvali, aby urobili všetko pre to, nech sa vyvŕtanie šachty stihne do osláv štátneho sviatku. Ak nie, na Deň nezávislosti si do podzemia želajú aspoň fľaše s vínom.

Medzi baníkmi a ich príbuznými na povrchu už funguje aspoň komunikácia. Zatiaľ trojstranná – všetky listy idúce do 700-metrovej hĺbky musia prejsť cenzúrou. Vraj aby uväznení chlapi nedostávali informácie, ktoré by ich mohli šokovať. Naopak to povolené je.

„Keď budem vonku, kúpime svadobné šaty a vezmeme sa v kostole,“ napísal 44-ročný Estéban Rojas svojej manželke Jessike Yaňézovej. Hoci si ju vzal počas civilného obradu už pred štvrťstoročím, sobáš v kostole doteraz odmietal – údajne pre nedostatok peňazí.

Okrem odkazov čoskoro pod zem poputujú aj hry na skrátenie dlhej chvíle, napríklad karty.

10 debata chyba