Carter vyjednal prepustenie zadržiavaného Američana v KĽDR

Bývalý prezident Spojených štátov Jimmy Carter v KĽDR vyjednal prepustenie zadržiavaného Američana a opustil s ním krajinu. Informovala o tom jeho kancelária a čínske i severokórejské médiá.

27.08.2010 08:22
Jimmy Carter Foto: ,
Bývalý americký prezident Jimmy Carter.
debata

Nositeľ Nobelovej ceny mieru odcestoval z Pchjongjangu v piatok aj s Aijalonom Mahlim Gomesom, ktorého Severokórejčania v apríli odsúdili na osem rokov nútených prác za nelegálny vstup na územie krajiny, uviedla čínska agentúra Sin-chua. Samotný Carter prepustenie Gomesa a ich odchod z KĽDR rovnako potvrdil.

Severná Kórea navyše vyjadrila ochotu prostredníctvom Cartera pokračovať v šesťstranných rozhovoroch, uviedli v piatok štátne médiá. Podľa údajov Kórejskej ústrednej tlačovej agentúry sa muž číslo dva Kim Jong-nam vyslovil za pokračovanie denuklearizačných rokovaní a jadrové odzbrojenie polostrova, napísala agentúra po návšteve exprezidenta USA.

Carter ešte pred odchodom hovoril pár minút s námestníkom severokórejského ministra zahraničných vecí Kimom Kje-kwanom, ktorý zastupuje komunistickú krajinu v šesťstranných rozhovoroch o jadrovom odzbrojení, informovala aj Sin-chua.

Bývalý prezident USA pricestoval do Pchjongjangu v období zvýšeného napätia na Kórejskom polostrove po marcovom potopení juhokórejskej lode, z ktorého Juhokórejčania obviňujú Sever. Carter navštívil Severnú Kóreu už v roku 1994, keď sa krajina pre svoj jadrový program dostala na pokraj vojny so Spojenými štátmi. Prostredníctvom rokovaní s vtedajším severokórejským vodcom Kimom Il-sungom sa mu vtedy podarilo krízu zmierniť.

Najnovšia Carterova misia pripomína minuloročnú iniciatívu exprezidenta Billa Clintona, ktorý dosiahol prepustenie zadržaných Američaniek Laury Lingovej a Euny Leeovej. Televízne reportérky v Severnej Kórei rovnako ako Gomesa odsúdili za nelegálne prekročenie hranice s Čínou.

Gomes pred vstupom do KĽDR učil angličtinu v juhokórejskom Soule. Hranicu podľa údajov Pchjongjangu prekročil 25. januára. Komunistický režim KĽDR v minulosti viackrát oslobodil zadržaných Američanov, urobil tak však zakaždým až po vyvinutí značného diplomatického tlaku zo strany Spojených štátov a výmenou za isté výhody.

debata chyba