Irán stiahol svoje aktíva z európskych bánk

Irán stiahol svoje aktíva z účtov v európskych bankách v snahe vyhnúť sa medzinárodným sankciám uvaleným na islamskú republiku kvôli jej spornému jadrovému programu. Informoval o tom v piatok šéf iránskej centrálnej banky.

27.08.2010 12:25
debata (5)

„Aktíva iránskych bánk boli z európskych bánk stiahnuté. Iránska centrálna banka sa pripravovala na podobný scenár ostatných šesť mesiacov,“ uviedol Mahmúd Bahmání pre tlačovú agentúru Fars. Hlavný iránsky bankár nepovedal, o aký objem peňazí išlo, ani to, z ktorých bánk Irán svoje aktíva stiahol.

Spojené štáty, OSN a EÚ zaviedli začiatkom roka nové kolo sankcií voči Iránu kvôli jeho jadrovým aktivitám, ktoré by podľa Západu mohli viesť k vývoju zbraní. Teherán tvrdí, že jeho jadrové technológie slúžia na energetické účely.

Americký prezident Barack Obama podpísal 1. júla zákon o nových sankciách proti iránskemu bankovému a energetickému sektoru. Analytici sa domnievajú, že iránske peniaze boli pravdepodobne uložené do švajčiarskych bánk. Ďalšie zdroje by mala mať islamská republika uložené v bankách v Ázii a na Blízkom východe. Irán pohrozil, že prestane obchodovať s krajinami, ktoré podporili sankcie.

5 debata chyba