Británia sa podľa expertov môže obávať novej vlny terorizmu

Británia sa spomedzi západných krajín musí najviac obávať útokov zo strany "domácich" teroristov a v budúcnosti možno počítať s "novou vlnou" pokusov o atentáty, pretože z britských väzníc sa vrátia stovky moslimských radikálov. Uviedol to nezávislý britský úrad na monitorovanie bezpečnosti Royal United Services Institute (RUSI).

27.08.2010 12:32
Cameron Clegg Foto:
Britský premiér David Cameron (vľavo) sa pred dverami svojho úradu na Downing Street 10 rozpráva s vicepremiérom Nickom Cleggom.
debata (4)

V nasledujúcich piatich až desiatich rokoch sa podľa neho v Británii dostane na slobodu 800 väzňov, ktorí sa práve počas svojho pobytu vo väzení radikalizovali a sú pripravení na podnikanie teroristických činov. Nemusí pritom ísť ani o väzňov, ktorí boli pôvodne za teroristické akty odsúdení, pripomenul úrad.

Taliban chcel zostreliť vrtuľník premiéra Camerona

Viacerí predstavitelia britskej armády vyzvali na preskúmanie bezpečnostných opatrení, týkajúcich sa premiéra Davida Camerona po tom, ako počas nedávnej návštevy Afganistanu unikol možnému útoku Talibanu. Informovali o tom britské noviny The Times.

Pri incidente z 20. júna museli Cameronov vrtuľník počas návštevy vojakov v juhoafganskej provincii Helmand na poslednú chvíľu presmerovať. Tajné služby totiž zachytili dva rozhovory príslušníkov Talibanu, podľa ktorých pripravovali útok na „veľkého veliteľa“ a ktoré naznačovali, že zistili, v ktorej z dvoch helikoptér cestuje.

Podľa zdrojov denníka bola hrozba zostrelenia vrtuľníka oveľa vážnejšia než vtedy uvádzali britskí predstavitelia a premiér len tesne unikol pokusu o atentát. Incident prehĺbil znepokojenie nad čoraz premyslenejšími operáciami Talibanu a v Británii podnietil výzvy na prehodnotenie bezpečnosti predsedu vlády, uviedli The Times.

K možnostiam, o ktorých Downing Street uvažuje, je úplné mediálne embargo počas ciest štátnych činiteľov do vojnových zón. Ďalšom možnosťou je to, že po návšteve britských vojakov v Helmande by vládni predstavitelia cestovali už len do metropoly Kábul. Kancelária britského premiéra a ministerstvo obrany uviedli, že k bezpečnostným opatreniam týkajúcim sa premiéra sa nikdy nevyjadrujú.

4 debata chyba