Po Európe sa šíri baktéria, ktorá je odolná voči všetkým antibiotikám

Rakúske ministerstvo zdravotníctva hlási dva prípady nakazenia baktériami s novým génom, ktorý im umožňuje získať vysokú odolnosť voči všetkým druhom antibiotík. Podľa agentúry AP oboch pacientov vyšetrili na univerzitnej klinike v Grazi. Zrejme sa nakazili v zahraničných nemocniciach.

27.08.2010 12:39
debata (22)

Rakúske ministerstvo uviedlo, že v jednom prípade ide o osobu z Pakistanu, ktorá bola v dobrom zdravotnom stave prepustená z nemocnice už minulý rok po úspešnej liečbe. Ďalší pacient je z Kosova. Ten je v druhom najväčšom rakúskom meste stále pod lekárskym dohľadom.

Vedci tvrdia, že gén, ktorý je podľa všetkého rozšírený hlavne na indickom subkontinente, mení baktérie tak, že sú odolné takmer voči všetkým známym antibiotikám.

Minulý týždeň oznámili prvý prípad úmrtia po nákaze multirezistentnej baktérie v Belgicku. Ďalších tridsať nakazených hlásia z Veľkej Británie. Všetci nakazení sa podrobili lekárskemu zákroku v Indii alebo Pakistane. Nákaza sa podľa agentúrnych správ objavila už aj v USA, Kanade a Holandsku.

22 debata chyba