Baníkov chcú oslobodiť skôr

Svetlo má byť na konci širšieho tunela. Uväznení čilskí baníci napokon možno nebudú musieť pod zemou čakať do Vianoc. Záchranári zvažujú iné možnosti, len aby skrátili predpokladaný čas vyslobodenia zo štyroch mesiacov na polovicu. Okrem vyhĺbenia novej šachty sa pokúsia o rozšírenie otvoru, ktorým s baníkmi v súčasnosti komunikujú.

29.08.2010 19:40
Čile, baníci Foto:
Baníkom uviaznutým pod zemou svitá nádej, že ich vyslobodzovanie nebude trvať mesiace.
debata (5)

„Pomocou prístrojov najnovšej generácie a širších vrtákov môžeme zväčšiť priemer už existujúcej diery,“ vysvetlil alternatívny zámer Walter Herrera, ktorý sa podieľa na plánovaní záchrannej akcie. „Ak by všetko išlo bez problémov, mohlo by to trvať dva mesiace,“ dal nádej baníkom.

Tých v podzemí bane na meď a zlato uväznil zával v hĺbke 700 metrov, sedem kilometrov od vchodu. Baníci na prísnych prídeloch mlieka a tuniakových konzerv prežili viac ako dva týždne, kým sa k ich útočisku podarilo prevŕtať z povrchu. Radosť a eufóriu z malého zázraku však skalila správa, že vyvŕtanie záchrannej šachty potrvá najmenej štyri mesiace a baníci sa s rodinami zvítajú až pred Vianocami.

„Už máme plán B,“ naznačil však minister zdravotníctva Jaime Manalich. Záchranári sa pomocou vrtáka s priemerom sedemdesiat centimetrov pokúsia prekonať horninu v mieste, kde už je navŕtaná šesť centimetrov široká komunikačná diera, čo by mohlo práce urýchliť.

Pokračujú aj práce na pôvodnom pláne. Na mieste je už špeciálna hydraulická vrtná súprava, ktorá má vyraziť záchrannú šachtu. Začať by sa malo dnes. Štyridsaťtonový stroj, upevnený 40 kubíkmi betónu, je schopný dovŕtať sa do takmer poldruhakilome­trovej hĺbky. Do šachty napokon spustia úzku kabínu, ktorou 33 mužov po jednom vytiahnu. Práce na druhej šachte by sa mali začať do konca týždňa. Obavy vyvoláva len to, či stará a zanedbávaná baňa záchranné práce vydrží. Zlé geologické podmienky a nestabilita podložia neumožňujú „rýchlovŕtanie“ a čilský minister baníctva Laurence Golborne varoval pred prehnanými očakávaniami. Stále podľa neho treba radšej počítať s tromi až štyrmi mesiacmi.

Ľudí na povrchu znepokojuje i psychický stav mužov, ktorí musia v stiesnených podmienkach vo veľkých horúčavách prežiť dlhé týždne. Prvé náznaky komplikácií sa objavili už počas víkendu. Psychológovia na diaľku zistili príznaky depresie u piatich baníkov a už začali s ich liečbou. To, že niečo nie je v poriadku, ukázalo už video, ktoré baníci sami nakrútili a poslali na povrch. Väčšina z nich sa na ňom teší, piati muži sa však na záberoch neobjavili.

„Tých päť sa izolovalo od ostatných, nejedli dobre a nechceli sa objaviť na videu,“ povedal minister Manalich s tým, že duševný stav pätice sa medzičasom už zlepšil. „Rozdelenie do trojíc, ktoré si navzájom poskytujú starostlivosť, prinieslo vynikajúce výsledky,“ vyhlásil minister.

5 debata chyba