V Rusku zaútočili skíni na rockovom koncerte, zabili jedno dievča

Desiatky skinheadov vyzlečených do pol pása v nedeľu na rockovom koncerte v ruskom meste Miass napadli s palicami v rukách skupinu asi 3000 ľudí. Útok si vyžiadal jednu obeť a desiatky zranených. S odvolaním sa na miestne médiá o tom informovala agentúra Associated Press.

30.08.2010 07:05
skín, skíni, skin, skinhedi, skinheads Foto:
Hnutie skinheads je v Rusku hlboko zakorenené.
debata (4)

Motív útoku v meste Miass v Čeľjabinskej oblasti zatiaľ nie je známy. Úrady o incidente nezverejnili žiadne informácie. Spravodajská televízia Rossija-24 oznámila, že pri útoku zahynulo 14-ročné dievča. Podľa svedkov na mieste zasahovalo 14 sanitiek.

Skinheadské hnutie je v Rusku hlboko zakorenené. Útoky proti tmavým cudzincom najmä v Moskve a St. Peterburgu sú v ostatných rokoch relatívne bežné. Vlaňajšia vražda právnika Stanislava Markelova a novinárky Anastasie Baburovovej podnietila Kremeľ k zásahu proti ultranacionalistom, ktorým sa vraždy pripisujú.

V apríli tohto roku moskovský súd zakázal hnutie Slovanský zväz, ktorého ruská skratka SS vraj zámerne napodobňovala nacistické ozbrojené oddiely. Líder Slovanského zväzu Dmitrij Demuškin vtedy vyhlásil, že hnutie presadzovalo svoju agendu zákonným spôsobom a jeho zákaz iba povzbudí najradikálnejších ultranacionalistov.

Krajne pravicové skupiny sa v Rusku začali hojne objavovať po páde Sovietskeho zväzu v roku 1991. K ich vzrastu prispeli aj dve čečenské vojny a prílev kaukazských imigrantov do ruských miest.

4 debata chyba