Hamás si neželá mierové rokovania, bude útočiť na Izrael

Islamské hnutie Hamás vo štvrtok, niekoľko hodín pred začatím palestínsko-izraelských rokovaní vo Washingtone, oznámilo, že bude pokračovať v útokoch proti Izraelčanom.

02.09.2010 08:12 , aktualizované: 14:20
debata (10)

Hovorca Hamásu Sami Abú Zuhrí povedal, že zatknutie členov hnutia na okupovanom Západnom brehu im nezabráni v pokračovaní v útokoch na Izraelčanov.

„Hrdinské odbojové operácie na Západnom brehu sú dôkazom, že odpor pokračuje … napriek bezpečnostnej spolupráci Fatahu s okupáciou.“

Hnutie Hamás, ktoré ovláda Pásmo Gazy, nesúhlasí s rozhodnutím Západom podporovaného palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása obnoviť mierové rokovania s Izraelom, ktoré boli prerušené po izraelskej ofenzíve na Pásmo Gazy v decembri 2008. „Skutočným predstaviteľom Palestínčanov je sila odporu,“ povedal Abú Zuhrí.

Palestínske militantné hnutie Hamás sa vo štvrtok nadránom prihlásilo aj k druhému z útokov, ktoré sa odohrali v priebehu 24 hodín na Západnom brehu Jordánu. K stredajšiemu útoku došlo neďaleko Ramalláhu a boli pri ňom zranení dvaja Židia. Hamás uvádza, že stojí aj za touto „hrdinskou operáciou“.

„Operácia Ramalláh je odkazom pre tých, ktorí sľubujú sionistom, že operácia Hebron sa už nikdy nebude opakovať,“ píše sa vo vyhlásení hnutia. Operáciou Hebron myslia militanti podobný útok, ktorý sa uskutočnil v utorok neďaleko Hebronu, a pri ktorom palestínsky útočník zabil štyroch židovských osadníkov vrátane tehotnej ženy. K tomuto útoku sa Hamás prihlásil už v utorok.

Fatah a Hamás, dve najväčšie palestínske frakcie, sú znepriatelené od júna 2007, keď islamský Hamás ovládol Pásmo Gazy.

10 debata chyba