Jobbik chce dať Rómov do táborov

Mesiac pred komunálnymi voľbami maďarskí extrémisti vytasili rómsku kartu. Strana Jobbik chce zatvárať neprispôsobivých Rómov do prísne strážených táborov, ktoré eufemisticky nazýva "zónami verejného poriadku".

03.09.2010 10:00
Jobbik, Maďarsko, Hitler, Extrémisti Foto:
Radikálnu zmenu hlása Jobbik na predvolebnom plagáte, na ktorý niekto dolepil portrét Hitlera.
debata (66)

Prvú „vzorovú“ zónu navrhuje zriadiť v Miškovci (Miskolc), na severovýchode Maďarska, kde je najväčšia koncentrácia Rómov a kde má Jobbik najlepšie vyhliadky dostať svojich kandidátov do miestnych samospráv.

Predseda Jobbiku Gábor Vona a europoslanec Csanád Szegedi, ktorí zverejnili predstavy „krátkodobého riešenia cigánskej otázky“, sa slovám tábor a geto vyhýbajú. Opozičným socialistom ich iniciatíva aj tak pripomenula „prízrak koncentračných táborov“. V nich počas druhej svetovej vojny zahynulo asi tridsaťtisíc maďarských Rómov. Návrh Jobbiku odsúdil aj vládnuci Fidesz. „Nepotrebujeme getá, ale prísne zákony a silnú políciu,“ uviedol vo vyhlásení.

Vona však tvrdí, že pštrosí postoj založený na politickej korektnosti voči sedemstotisícovej komunite maďarských Rómov nikam nevedie. Dvadsaťročné úsilie o integráciu Rómov podľa neho skrachovalo a nastal čas na ich segregáciu. „Potrebujeme úplne iné riešenia, ak chceme v krajine predísť občianskej vojne,“ vyhlásil podľa agentúry MTI.

Do „zón verejného poriadku“ by podľa Jobbiku bolo možné deportovať neprispôsobivých na základe obyčajnej policajnej zápisnice. Oddelení dvojitým kordónom by aj s rodinami žili pod dohľadom polície i žandárstva, ktoré chce Jobbik vytvoriť zo súdne rozpustenej Maďarskej gardy. V zóne by po desiatej večer platil zákaz vychádzania, cez deň by ju bolo možné opustiť iba so špeciálnym povolením.

Szegedi ráta s tým, že správanie sa internovaných bude posudzovať komisia miestneho úradu. „Ak zváži, že dotyční neohrozujú verejný poriadok, tak im umožní spätne sa integrovať do civilizovanej spoločnosti. Tí, ktorí však nebudú ochotní vyhovieť spoločenským očakávaniam, môžu stráviť v zóne hoci aj celý život,“ cituje europoslanca denník Népszabadság.

66 debata chyba