MAAE: Izrael by sa mal pripojiť k Zmluve o nešírení jadrových zbraní

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Jukija Amano pozval Izrael, aby sa pripojil k Zmluve o nešírení jadrových zbraní (NPT) a umožnil tak inšpekcie svojich jadrových zariadení. Píše sa to v správe MAAE zverejnenej v piatok, podľa ktorej Amano rokoval o tejto záležitosti s izraelskými predstaviteľmi v auguste počas jeho návštevy Izraela.

03.09.2010 11:46
debata (17)

Generálne zhromaždenie MAAE má o pripojení Izraela k NPT diskutovať tento mesiac. Izrael sa odmieta pridať k Zmluve o nešírení jadrových zbraní a v otázke jadrového programu si zachováva „politiku nejednoznačnosti“, čo znamená, že neprizná, ani nepoprie vlastníctvo atómových zbraní. Všeobecne sa však predpokladá, že spomedzi krajín Blízkeho východu má jadrové zbrane práve Izrael.

Členské krajiny Ligy arabských štátov (LAŠ) požiadali o prijatie novej rezolúcie MAAE, ktorá má vyjadriť obavy z izraelského jadrového programu a zároveň žiadať o pripojenie židovského štátu k NPT. Aj niektoré západné krajiny, ktoré pokladajú Irán za jadrovú hrozbu, hovoria, že vynechanie Izraela z NPT by mohlo zmariť snahy o zákaz zbraní masového ničenia na Blízkom východe, ktorý plánujú na rok 2012.

Spojené štáty a Izrael sa údajne už v roku 1969 dohodli, že v nukleárnej oblasti môže židovský štát zastávať politiku nejednoznačnosti, nesmie však testovať jadrové zbrane. V takom prípade nebude Washington v tejto záležitosti vyvíjať na Izrael nátlak. Izrael preto nepodpísal Zmluvu o nešírení jadrových zbraní, ktorej signatárom sa stali všetky nukleárne mocnosti vrátane Indie, Pakistanu a Severnej Kórey. Židovský štát sa takto vyhýba inšpekciám MAAE.

17 debata chyba