Ahmadínedžád: Izraelsko-palestínske rokovania sú odsúdené na zánik

Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád je presvedčený, že blízkovýchodné mierové rokovania, ktoré obnovili vo štvrtok vo Washingtone, zlyhajú.

03.09.2010 14:16
debata (6)

Propalestínskemu zhromaždeniu v Teheráne v piatok tiež povedal, že obyvatelia blízkovýchodného regiónu sú schopní „odstrániť Izrael zo svetovej scény“.

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás je podľa iránskeho lídra rukojemníkom Izraela a jeho rokovania s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom sú nelegitímne, keďže nemá právo hovoriť za všetkých Palestínčanov. Ahmadínedžád zdôraznil, že jediným spôsobom, ako zabezpečiť práva Palestínčanov, je odpor. „O osude Palestíny sa rozhodne v Palestíne palestínskym odbojom, a nie vo Washingtone, Londýne či v Paríži,“ vyhlásil.

V Iráne sa každoročne posledný piatok mesiaca ramadán konajú propalestínske zhromaždenia. Tentokrát sa Deň Jeruzalema koná tesne po štvrtkovom stretnutí Abbása a Netanjahua, ktorí vo Washingtone rokovali o nastolení mieru na Blízkom východe. Desaťtisíce Iráncov vyšli v piatok do ulíc a vyjadrili svoj nesúhlas s prebiehajúcimi mierovými rozhovormi medzi Palestínčanmi a Izraelom.

„Smrť Amerike! Smrť Izraelu! Jeruzalem je náš!“ kričali davy. Ahmadínedžád Iráncov podporil slovami, že „občania tohto regiónu sú schopní odstrániť sionistický režim zo svetovej scény“. Izrael je totiž podľa jeho slov najväčšou hrozbou Blízkeho východu.

6 debata chyba