Hizballáh umiestnil na hranice s Izraelom 15 tisíc rakiet

Izraelský veľvyslanec vo Washingtone Michael Oren v piatok varoval, že Hizballáh rozmiestnil pozdĺž libanonskej hranice s Izraelom 15 tisíc rakiet, pričom niektoré z nich sú schopné zasiahnuť aj najjužnejšie mesto Eilat.

04.09.2010 09:32
debata (28)

„Hizballáh podporovaný Sýriou a Iránom predstavuje pre Izrael veľmi vážnu hrozbu,“ uviedol Oren krátko po odštartovaní nových palestínsko-izraelských rozhovorov v USA. Podľa jeho údajov má hnutie v súčasnosti štyrikrát toľko rakiet ako počas vojny v roku 2006. Má ísť pritom o rakety dlhého doletu, ktoré sú tiež omnoho presnejšie ako tie spred štyroch rokov.

„Každé mesto v Izraeli vrátane Eilatu je momentálne v ich dosahu,“ povedal Oren a dodal, že židovský štát preto túto znepokojujúcu situáciu veľmi ostražito sleduje. „Vieme, že Hizballáh sa v rozpore s rezolúciou OSN opäť sústreďuje na juhu Libanonu, mení celé dediny na vojenské tábory a umiestnil okolo 15 tisíc rakiet pozdĺž hranice s Izraelom,“ skonštatoval veľvyslanec.

Po únose dvoch izraelských vojakov militantmi Hizballáhu vtrhol v júli 2006 Izrael do Libanonu. Vojna trvala len 34 dní a zahynulo pri nej 1200 Libanončanov a 160 Izraelčanov. Podľa Izraela v súčasnosti šiitské libanonské hnutie disponuje celkovo asi 40 tisíc raketami.

28 debata chyba