USA: V prípade zlyhania rokovaní medzi Izraelom a Palestínčanmi nie je plán B

Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová varovala, že v prípade zlyhania obnovených mierových rokovaní medzi Izraelom a Palestínčanmi neexistuje "plán B". Uviedla to tlačová agentúra DPA.

04.09.2010 10:02
Hillary Clinton Foto:
Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová
debata (8)

Rokovania, ktoré tento týždeň obnovili vo Washingtone, môžu byť „poslednou šancou na veľmi dlhý čas“, povedala Clintonová v spoločnom piatkovom interview pre televíziu Palestine TV a izraelskú televíziu Channel 2.

Inak by podľa šéfky americkej diplomacie mohli na oboch stranách zosilnieť negatívne sily a sily deštrukcie. Čas na dosiahnutie mieru a bezpečnosti sa kráti pre Izrael aj pre Palestínčanov.

Clintonová upozornila, že obe strany a väčšinu arabského sveta stále väčšmi ohrozujú teroristi, podporovaní Iránom. Vyjadrila však presvedčenie, že Izrael a Palestínčania môžu dosiahnuť dohodu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a palestínsky prezident Mahmúd Abbás vo štvrtok prisľúbili dosiahnutie mierovej dohody do jedného roka.

Druhé kolo rokovaní má byť 14. a 15. septembra na Blízkom východe, možno v Egypte. Svoju účasť už potvrdila Clintonová, aj osobitný americký vyslanec pre Blízky východ

8 debata chyba