Tisíce ľudí sú proti postupu francúzskej vlády voči Rómom

Tisíce ľudí sa zhromaždili v sobotu v Paríži, aby vyjadrili svoj nesúhlas s vykázaním Rómov ako aj inými bezpečnostnými opatreniami zavedenými vládou prezidenta Nicolasa Sarkozyho.

04.09.2010 19:33
protest, francúzsko, rómovia, sarkózy Foto:
Protestujúci držia transparent s textom "Nie štátnemu rasizmu" a portrétom francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho počas protestného zhromaždenia v Paríži.
debata (36)

Tisíce ľudí sa zhromaždili v sobotu v Paríži, aby vyjadrili svoj nesúhlas s vykázaním Rómov ako aj inými bezpečnostnými opatreniami zavedenými vládou prezidenta Nicolasa Sarkozyho. Na proteste sa zúčastnili organizácie na ochranu ľudských práv, skupiny zamerané proti rasizmu, pracovné zväzy i ľavicové politické strany. Podľa organizátorov sa podobné akcie konajú v 135 francúzskych mestách po celej krajine, ďalšie sa plánujú pred francúzskymi veľvyslanectvami v európskych metropolách, ako sú Londýn, Brusel či Bukurešť.

Demonštranti Sarkozyho obviňujú zo stigmatizovania menšín a vytĺkania politického kapitálu. Ide pritom o prvé verejné vyjadrenie nesúhlasu Francúzov s opatreniami v rámci boja proti kriminalite, ktoré Sarkozy zaviedol koncom júla.

Sarkozyho vláda začala v posledných týždňoch tvrdý boj proti rómskym imigrantom, ktorým ruší nelegálne kolónie a vypovedá ich do krajín ich pôvodu. V dôsledku júlových zrážok medzi Rómami a políciou sa Sarkozy na adresu rómskej menšiny vyjadril, že predstavuje bezpečnostný problém a prisľúbil odstránenie 300 nelegálnych táborov imigrantov a vykázanie všetkých, ktorí porušujú zákony Francúzska. Podľa vládnych odhadov žije v krajine asi 15 000 Rómov, ktorí pricestovali najmä z Rumunska a Bulharska po tom, čo obe tieto krajiny v roku 2007 vstúpili do EÚ.

Podľa francúzskych cudzineckých zákonov, ak si občan inej krajiny vo Francúzsku do troch mesiacov nezoženie prácu a bývanie, musí krajinu opustiť. Na základe tohto nariadenia od 28. júla už vyhostili z Francúzska tisícky Rómov. Hromadné deportácie do krajín pôvodu vyvolali kritické reakcie zo strany OSN, Európskeho parlamentu, Vatikánu a ľudskoprávnych organizácií. Podľa prieskumov verejnej mienky však viac Francúzov Sarkozyho postup podporuje, ako je proti nemu.

36 debata chyba