Der Standard si opäť vzal na mušku Slovensko, má sa vraj učiť násobilku

Rakúsky denník Der Standard znovu vo svojom komentári ostro kritizuje odmietnutie Slovenska podieľať sa na finančnej pomoci eurozóny zadĺženému Grécku. Zmieňuje sa aj o odmietavom postoji českej vlády. Podľa neho by sa politici mali naučiť "malú násobilku EÚ - že solidarita je nad profit". Slovenská premiérka Iveta Radičová v rozhovore pre denník ale "falošnú solidaritu" odmieta.

07.09.2010 09:16
Der Standard, tlač Foto:
Rakúsky denník Der Standard opakovane napáda slovenskú vládu za odmietnutie pôžičky pre Grécko.
debata (118)

V komentári sa píše, že pri poslednom stretnutí ministrov financií krajín dvadsaťsedmičky sa Slovák Ivan Mikloš a Čech Miroslav Kalousek stali terčom kritiky. „Právom. Obaja patria k vládam, ktoré sa vehementne vyslovili proti pomoci EÚ Grécku a tiež proti celému záchrannom eurobalíčku, hoci sa na tom všetci spoločne dohodli,“ uviedol Der Standard. Pripomína zároveň vyhlásenie šéfa slovenskej diplomacie Mikuláša Dzurindu, podľa ktorého solidarita zodpovedných s nezodpovednými len povzbudzuje populistov k tomu, aby premárnili svoje peniaze a potom sa nechali zachraňovať.

Komentátor myslí, že eurozóna je osudové „spoločenstvo solidarity“. Takéto zoskupenie sa podľa neho „v hodine núdze nepýta“, prečo členovi EÚ hrozí pád, pretože všetkým hrozí reťazová reakcia. „Najskôr sa musí zachraňovať, spolupracovať, rozložiť záťaž. Človek tiež nenechá obeť nehody vykrvácať na ulici len preto, že išla ľahkomyseľne,“ píše Der Standard.

Dôsledky ako zostrenie stabilizačného paktu sa vraj môžu vyvodiť až po pomoci. „Predtým by sa mali Dzurindovia tejto únie naučiť malú násobilku EÚ: Solidarita je nad profit,“ uzavrel denník, ktorý zverejnil aj rozhovor so slovenskou premierkou.

Radičová sa v ňom pýta, čo škodí EÚ viac: „Keď existuje priestor pre dialóg alebo keď sa vyžaduje tichý súhlas so zaťatými zubami? Nazvať veci pravými menami nie je predsa žiadny prečin proti EÚ, naopak.“

Keď vraj partner podvádza a tvrdí, že má príjem, hoci už dlho nezarába, len si požičiava peniaze a nosia ich domov ako výplatu, tak to škodí aj rodine, uviedla predsedníčka slovenskej vlády. „Falošnú solidaritu odmietame, pretože sa zakladá na ignorovaní problémov,“ dodala.

118 debata chyba