NATO: Odsun vojakov z Afganistanu sa môže začať budúci rok

Postupný odsun vojsk členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO) z Afganistanu a presúvanie zodpovednosti za zaisťovanie bezpečnosti v krajine na afganské bezpečnostné zložky sa môže začať budúci rok.

07.09.2010 21:45
debata (7)

Postupný odsun vojsk členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO) z Afganistanu a presúvanie zodpovednosti za zaisťovanie bezpečnosti v krajine na afganské bezpečnostné zložky sa môže začať budúci rok.

V utorok to vo Washingtone vyhlásil generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen. Ako povedal krátko pred stretnutím s americkým prezidentom Barackom Obamom, bezpečnostná situácia v Afganistane sa už natoľko zlepšila, že presun právomocí v oblasti zaisťovania bezpečnosti na Afgancov je možný.

Šéf NATO tak podporil Obamov plán začať s postupným sťahovaním amerických vojakov, ktorí tvoria podstatnú zložku spojeneckých vojsk v Afganistane, v júli 2011. Obama tento plán Bieleho domu potvrdil aj minulý utorok, keď oznámil ukončenie bojovej fázy americkej operácie v Iraku.

Obama však nesľúbil žiadne termíny, dokedy by sa mali Američania z Afganistanu stiahnuť. Ako povedal, všetko bude závisieť od vývoja situácie. Vojna v Afganistane je podľa neho kľúčová pre bezpečnosť Spojených štátov a sveta, na rozdiel od tej v Iraku, ktorá bola podľa Obamu od začiatku chybou.

7 debata chyba