Tupolev núdzovo pristával v ruskej tajge na dráhe zarastenej burinou

Ruské dopravné lietadlo s 81 ľuďmi na palube "zázračným spôsobom" pristálo v opustenej oblasti sibírskej tajgy. Podľa oficiálnych predstaviteľov lietadlu typu Tupolev (TU-154) prestalo na ceste do Moskvy v utorok fungovať navigačné zariadenie.

08.09.2010 12:23
debata (8)

Pilotovi sa podarilo pristáť na nepoužívanej pristávacej dráhe zarastenej burinou, ukázali televízne zábery. Pri pristávaní pozrážalo lietadlo vrcholky stromov v neďalekom lese. Na palube lietadla bolo 72 cestujúcich vrátane troch detí a 9 členov posádky. Nikomu v lietadle sa nič nestalo.

„Po vypadnutí elektrického zariadenia musela posádka s lietadlom núdzovo pristáť. Pristávací manéver sa uskutočnil manuálne bez rádiového kontaktu,“ uviedol v stredu úrad prokurátora v stanovisku. Na verejnosti sa ozývajú hlasy vyzývajúce predstaviteľov Ruska udeliť pilotovi medailu za jeho „zázračné a hrdinské“ pristátie.

Ruská tlačová agentúra ITAR-TASS uviedla, že všetci cestujúci odleteli iným lietadlom do Moskvy, okrem manželského páru, ktorý sa rozhodli pokračovať v ceste vlakom.

8 debata chyba