Kocáb sa stretol s Jochom, diskutovali osem hodín

Dvaja doteraz nezmieriteľní nepriatelia na českej politickej scéne, splnomocnenec vlády pre ľudské práva Michael Kocáb a nový poradca vlády pre ľudské práva Roman Joch sa prekvapivo stretli a osem hodín spolu diskutovali o ľudskoprávnych otázkach.

09.09.2010 00:03
Kocáb Foto:
Michael Kocáb.
debata (4)

Ako informuje spravodajský server iDnes.cz, obaja si stretnutie pochvaľovali a označili ho za veľmi prínosné. O čom konkrétne sa celý čas rozprávali, zatiaľ ani jeden z nich nepovedal. Joch prezradil iba to, že schôdzka „prebiehala veľmi vecne“ a „nemala politický charakter“. S Kocábom sa dohodli na ďalších stretnutiach.

Práve Joch bol pritom podľa českých médií človekom, ktorý premiéra Petra Nečasa dotlačil k tomu, aby sa s Kocábom vo vláde rozlúčil. Nečas minulú stredu oznámil, že prijal Kocábovu rezignáciu, no Kocáb na to reagoval, že on žiadnu rezignáciu nepodal. Po tom, čo Nečas vyhlásil, že ak Kocáb neodíde sám od seba, dá ho z vlády vyhodiť, nakoniec splnomocnenec pre ľudské práva s rezignáciou súhlasil. Trval však na tom, že v úrade zostane, kým bude môcť predať agendu svojmu nástupcovi. Médiá špekulujú, že by ním mal byť práve Joch, čo však Nečas opakovane odmietol.

Joch, kontroverzný politik a publicista slovenského pôvodu sa už dlhšie netajil svojím názorom, že pre Kocába v novej českej vláde nie je miesto. „Cesta k lepšej garancii ľudských práv je urobiť niečo pre daňových poplatníkov – zrušiť štátne úrady. A ten, ktorý ma napadá ako prvý, je úrad pána Michaela Kocába,“ vyhlásil ešte v auguste.

Vymenovanie Jocha za premiérovho poradcu pre ľudské práva vzbudilo v Českej republike veľké kontroverzie. České médiá si všímajú, že Joch okrem iného hovorí o nadradenosti západnej civilizácie, podporuje opätovné zavedenie trestu smrti a homosexualitu označuje za úchylku.

4 debata chyba