Ruská firma KrioRus sľubuje večný život, zmrazuje mozgy aj telá ľudí

"Nemám chuť umrieť. Nikdy. Ani za rok, ani za milión rokov." Innokentij Osadči je veľmi potešený, pretože vďaka ruskej firme KrioRus našiel spôsob, ako sa vyhnúť smrti, keď sa nechá zmraziť. Ide však o veľmi kontroverznú technológiu, napísala agentúra AFP.

09.09.2010 10:02
debata (4)

Tridsaťpäťročný bankár Osadči je pripravený zaplatiť nemalé čiastku tejto spoločnosti využívajúcej kryogeniku, aby zmrazila po jeho smrti jeho mozog v nádeji, že mu budúce technológie umožnia vrátiť sa do života, keď mozog bude transplantovaný do iného tela.

„V prípade smrti je jedinou nádejou kryokonzervácia,“ vyhlasuje Osadči a dodáva, že mu vždy bolo jasné, že upír, raj či peklo a ďalšie tieto nadprirodzené alebo náboženské záležitosti nie sú reálne.

Osadči a ďalší zákazníci firmy KrioRus si myslia, že mozog funguje ako pevný disk počítača a že jeho obsah môže byť zmrazený, aby mohol byť v budúcnosti použitý.

„Vieme, že osobnosť sa nachádza v mozgu. Keď je teda telo nejakej osoby už staré, nie je žiadny dôvod ho uchovávať,“ vysvetľuje šéf KrioRusi Danilo Medvedev.

V depozitárovi na vidieku si môžu návštevníci všimnúť veľké kontajnery, ktoré v ľadovej hmlovine skrývajú kovové kade naplnené tekutým dusíkom, v ktorých plávajú hlavy či celé telá zákazníkov. Ak si to príbuzní nebožtíkov želajú, môžu tieto kade skladovať aj doma.

„Našim klientom hovoríme, že je to menej drahé, istejšie a možno aj lepšie zmrazovať len mozog,“ podotýka Medvedev. Náklady predstavujú 10 000 dolárov za hlavu a 30 000 dolárov za celé telo.

Od svojho vzniku v roku 2005 KrioRus vybudovala nové kade, aby mohla uspokojiť dopyt tridsiatky zákazníkov, ktorí rovnako ako Osadči podpísali s firmou zmluvu.

Vedci však naďalej zostávajú skeptickí. „Sú to podvodníci, ktorí oberajú zákazníkov o veľa peňazí: je to podvod,“ vyhlasuje Valentin Gristěnko, riaditeľ Inštitútu kryobiologie, prvého zariadenia v Sovietskom zväze, ktoré sa na túto sféru špecializovalo a teraz sídli na Ukrajine.

„Ak teraz zmrazíte telo, dokonca telo živé a úplne zdravé, po rozmrazení nebude ani živé, ani celé. Dnes dokonca ešte nedokážeme uchovávať ani orgány, len bunky,“ vysvetľuje.

„Neposkytujeme záruky, hovoríme len, že by bolo nerozumné to neskúsiť,“ namieta Medvedev.

KrioRus je tiež veľmi kontroverzná kvôli svojmu chápaniu okamihu smrti. Podľa Medvedeva smrť nenastáva vtedy, keď prestane biť srdce, ale keď sa „z mozgu stane kaša“.

Preto sa stúpenci kryogeniky domnievajú, že akonáhle lekár konštatuje smrť, je ešte pred zmrazením sivej mozgovej hmoty nutné zbaviť telo krvi, aby bolo možné zaviesť kryptogénny roztok.

Okolo firmy panujú aj ďalšie pochybnosti. Ide okrem iného o to, že jej zamestnanci môžu nechať zmraziť svojich príbuzných, bez toto, aby mali k tomu ich súhlas.

A tak, hoci je Osadčiho matka praktizujúca pravoslávna veriaca a so zmrazením nesúhlasí, jej syn nebude po jej smrti váhať a nechá jej mozog zmraziť. „Po smrti už nemôže odmietať,“ zdôrazňuje.

„Keby som sa zajtra zabil na ceste a bola by šanca, hoci jedna z milióna, že budem môcť týmto spôsobom znovu žiť, bol by som šťastný,“ usudzuje jeden zo zakladateľov KrioRusi, päťdesiatdvaročný Viktor Grebenščikov.

4 debata chyba