Dzurinda pozval Sarkozyho, francúzsky prezident ešte na Slovensku nebol

Minister zahraničných vecí SR Mikuláš Dzurinda je na pracovnej návšteve Paríža, okrem iného tlmočil francúzskemu prezidentovi Nicolasovi Sarkozymu pozvanie na Slovensko. Povedal to na stretnutí s diplomatickým poradcom prezidenta Sarkozyho Jean-Davidom Levittom. Toto pozvanie už istý čas platí, od vzniku samostatného Slovenska totiž našu krajinu nenavštívil žiaden francúzsky prezident. Naposledy tu bol prezident Francois Mitterand ešte v roku 1988. Informoval o tom hovorca rezortu diplomacie Ľuboš Schwarzbacher.

09.09.2010 16:43
debata (34)

Dzurinda sa stretol aj so svojím partnerom Bernardom Kouchnerom. Obe strany počas rokovaní vyzdvihli dobrú úroveň vzájomných vzťahov a spolupráce v rámci Strategického partnerstva z roku 2008 a prerokovali možnosti jej ďalšieho prehĺbenia v oblasti jadrovej energetiky, investícií a priemyslu. Na Slovensku v súčasnosti pôsobí vyše 400 francúzskych firiem.

Partneri sa zaoberali otázkami posilnenia ekonomickej spolupráce EÚ, vrátane sprísnenia opatrení na kontrolu a zabezpečenie plnenia Paktu rastu a stability a potreby reforiem EÚ. Ministri poukázali na potrebu európskeho riešenia a využitia mechanizmov a zdrojov, ktoré EÚ má. Rozhovory prispeli k výmene názorov a nájdeniu spoločného priestoru v otázkach, ktorými sa bude zaoberať neformálna rada ministrov v Bruseli (Gymnich) 10. a 11. septembra.

Predmetom rozhovorov bola aj otázka integrácie štátov západného Balkánu. Ministri s potešením prijali spoločný postup Srbska a EÚ pri predkladaní rezolúcie Valného zhromaždenia OSN k žiadosti o poradný posudok Medzinárodného súdneho dvora či jednostranné vyhlásenie nezávislosti Kosova je v súlade s medzinárodným právom.

Francúzski partneri informovali Dzurindu aj o situácii, ktorá sa týka vysťahovania rómskych občanov z Francúzska naspäť do Rumunska.

34 debata chyba