Beňová sa v Európskom parlamente pohádala so Záborskou. Pre Rómov

Riešenie rómskej otázky na pôde Európskeho parlamentu vyvolalo nezhodu medzi slovenskými europoslankyňami z rôznych koncov politického spektra. Monika Flašíková-Beňová (Smer) hľadala paralely medzi krokmi francúzskej vlády voči rómskej komunite z minulých týždňov a deportáciami Židov, Rómov, homosexuálov a postihnutých počas druhej svetovej vojny, čo sa nestretlo s pochopením ďalšej zástupkyne Slovenska v EP Anny Záborskej (KDH).

09.09.2010 21:00
Monika Flašíková-Beňová Foto:
Monika Flašíková-Beňová
debata (65)

Počas komentárov k uzneseniu EP o odsúdení krokov Francúzska voči rómskej komunite vystúpila aj Beňová a jej slová vyvolali nevôľu zo strany Záborskej.

„Na Slovensku oslavujeme pamätný deň venovaný obetiam holokaustu. Počas Slovenského štátu bolo vyvezených do koncentračných táborov vyše 100 000 Židov, Rómov, homosexuálov či postihnutých ľudí. Preto som aj teraz podporila túto rezolúciu, aby EP ukázal, že niečo takéto v súčasnosti, ani budúcnosti nechceme. Je najvyšší čas, práve potom, keď Francúzsko začalo deportovať rumunských Rómov naspäť do (ich) krajiny, aby sme ukázali, že takéto veci nie sú pre nás akceptovateľné,“ komentovala hlasovanie Beňová, ktorá bola jednou z predkladateliek návrhu rezolúcie.

Uznesenie vzišlo z dielne socialistov (S&D), medzi ktorých patrí aj Beňová, a liberálov (ALDE), pričom ho podporili zelení z Greens-EFA i ľavicová frakcia EUL-NGL. Širokému konsenzu sa schválenie ale netešilo, medzi hlasujúcimi „za“ chýbala najsilnejšia frakcia ľudovcov (EPP), konzervatívcov (ECR) i národniarov (EF­D).

Záborská, ktorá vystupuje v EP pod hlavičkou EPP, odmieta spájanie udalostí z druhej svetovej vojny a súčasnosti a od Beňovej žiada ospravedlnenie.

„Nie je možné porovnávať vyhostenie Rómov z Francúzska s holokaustom navyše v deň, kedy si na Slovensku pripomíname obete holokaustu. Pani poslankyňa Flašíková-Beňová to urobila a nehorázne tak zneužila milióny nevinných obetí nacizmu, ktoré boli zavraždené v koncentračných táboroch, na lacnú politickú propagandu. Pani poslankyňa by si mala uvedomiť, že porovnáva neporovnateľné. Očakávam, že sa nad svojím výrokom zamyslí a verejne sa ospravedlní,“ reagovala v komuniké Záborská.

Návrh uznesenia podporilo 337 poslancov, proti bolo 245 a 51 sa zdržalo. EP vo vyhlásení zdôrazňuje, že masové vyhosťovanie porušuje európske právo, keďže je prejavom rasovej diskriminácie, a žiada členské krajiny, medzi nimi najmä Francúzsko, aby s takýmto konaním skoncovali.

Europoslanci tiež kritizujú Radu EÚ i komisiu za slabé zapojenie sa do riešenia situácie a zdôrazňujú, že „nedostatok finančných prostriedkov nemôže byť za žiadnych okolností dôvodom pre automatické vyhostenie občanov EÚ“ a že obmedzenia slobody pohybu a pobytu z dôvodu verejného poriadku, verejnej bezpečnosti a verejného zdravia možno zaviesť „len na základe správania sa príslušných jednotlivcov, nie na základe všeobecných úvah o prevencii alebo príslušnosti k určitému etniku či národnosti“.

65 debata chyba