Kričala som na Busha, spomína Riceová

S prezidentom vychádzala dobre, pred deviatimi rokmi mu však tresla telefónom. Condoleezza Riceová odmietla s Georgeom Bushom diskutovať o tom, či sa šéf Bieleho domu po teroristických útokoch vráti do Washingtonu.

11.09.2010 06:01
Condoleezza Riceová Foto:
Bývalá ministerka zahraničných vecí USA Condoleezza Riceová
debata (15)

„Zavolal mi a povedal: Vraciam sa,“ spomína si Riceová na telefonát od Busha po tom, čo druhé lietadlo narazilo do Svetového obchodného centra v New Yorku. Riceová, neskoršia ministerka zahraničných vecí, bola v tom čase šéfkou Rady národnej bezpečnosti. Americký prezident sa v čase útokov nachádzal na Floride, kde sa práve stretával so školákmi.

„Povedala som mu: Nemôžeš sa vrátiť. Na Ameriku útočia. Musíš sa dostať do bezpečia. Vôbec nevieme, čo sa tu deje,“ spomína si Riceová na dramatické chvíle spred deviatich rokov v dokumente, ktorý vo štvrtok odvysielal History Channel. Podľa Riceovej mohol byť Biely dom terčom ďalšieho teroristického útoku a preto prikázala prezidentovi, aby sa do svojho sídla nevracal.

„Vraciam sa,“ stále však nástojil prezident. „Tak som naňho zvýšila hlas. Nikdy predtým som pritom na prezidenta nekričala. Nemôžeš sa vrátiť, povedala som mu a zložila som mu telefón,“ spomína Riceová. „Dalo by sa povedať, že sa na mňa potom dosť hneval. Poznala som ho už dlho a vedela som, že nič nechcel viac, ako byť v tých chvíľach pri kormidle,“ odznelo v dokumente.

Riceová si spomína aj na chaos, ktorý útoky sprevádzal. Komunikačné linky boli prerušené a dochádzalo k ďalším problémom. Poradkyňa pre národnú bezpečnosť nakoniec skončila v bunkri spoločne s vtedajším viceprezidentom Dickom Cheneym. Ukázalo sa však, že miesto záchrany nebolo plánované pre taký počet ľudí a čoskoro v ňom začínal dochádzať kyslík. „Bolo tam príliš veľa ľudí a už sa tam nedalo dýchať,“ vracia sa k 11. septembru 2001 Riceová. „Prišla tajná služba s tým, že niekoho treba vyhodiť. Doslova chodili okolo a hovorili ľuďom, že musia odísť, keďže nie sú nenahraditeľní,“ spomína si Bushova poradkyňa.

15 debata chyba