Moslima Obamu by Američania neprijali

Každý piaty Američan si myslí, že prezident Barack Obama uctieva Alaha. Okolo viery šéfa Bieleho domu vznikla celá sieť sprisahaneckých teórií, ktoré sa šíria natoľko, že prezidentovi muži cítili potrebu Ameriku uistiť o opaku.

11.09.2010 06:01
debata (1)

Zvlášť v čase, keď Spojené štáty riešia výstavbu mešity neďaleko miesta útokov z 11. septembra a prezident sa vyslovil proti jej odporcom.

„Prezident je očividne kresťan,“ dementoval fámy tlačový tajomník Bill Burton bezprecedentným vyhlásením. „Modlí sa každý deň. Každý deň sa radí s náboženským poradcom. Viera je preňho veľmi dôležitá, len to nie je niečo, o čom by každý deň diskutoval.“

Zmenilo by sa však niečo, ak by Barack Hussein Obama moslimom skutočne bol? „V tom prípade by som mu odporúčal zdvojnásobiť ochranku,“ lakonicky konštatuje Muqtedar Khan, politológ z Delawarskej univerzity. „Nasledovalo by množstvo protestov a demokrati by v ďalších voľbách zaplatili vysokú cenu, takže myslím, že by ho vlastná strana opustila,“ špekuluje nad hypotetickou situáciou pre Pravdu.

Samozrejme, americkému prezidentovi nič nebráni, aby vyznával akékoľvek náboženstvo. „Ústava nekladie žiadne prekážky prezidentovi, ktorý by sa rozhodol napríklad konvertovať na islam,“ vysvetľuje Daniel Dreisbach, ktorý na Americkej univerzite vo Washingtone prednáša ústavné právo. „Ústava zakazuje skúmať náboženskú príslušnosť u kandidátov na volený úrad. Predpokladám však, že Američania by prezidenta nekresťana neprijímali ľahko a je jedno, či by konvertoval na islam, alebo na inú vieru. Dokonca si spomínam na prieskum, podľa ktorého by väčšina Američanov radšej videla v Bielom dome moslima ako ateistu,“ povedal pre Pravdu.

Otázky viery v politike totiž v USA rezonujú omnoho silnejšie ako v Európe a náboženská pravica zohráva pri všetkých voľbách dôležitú úlohu. „Americká národná identita je historicky kresťanská, hoci v posledných desaťročiach to prisťahovalectvo a sekularizmus menia,“ vysvetľuje rýchlu reakciu Obamových ľudí Carl Raschke, religionista z Denverskej univerzity. „Po 11. septembri a pokračujúcich hrozbách moslimských radikálov sa mnohí Američania začali stavať k islamu nepriateľsky. Ich nedôvera k Obamovi sa preto premieta do nedôvery k tomu, čo hovorí o svojej viere. Jeho otec bol moslim, on sám strávil detstvo v moslimskej Indonézii a to podozrenia len zvyšuje,“ povedal Raschke pre Pravdu.

1 debata chyba