Nenapadlo nás náboženstvo, ale al-Kájda, pripomínal Obama

Americký prezident Barack Obama pri príležitosti deviateho výročia teroristických útokov na Spojené štáty apeloval na Američanov, aby udržiavali pri živote americké hodnoty a ideály, medzi ktoré patrí aj náboženská tolerancia. Počas slávnosti v Pentagone, ktorý sa 11. septembra 2001 stal jedným z cieľov islamských teroristov, Obama vyhlásil, že Spojené štáty "nikdy nepovedú vojnu proti islamu".

11.09.2010 17:26 , aktualizované: 18:15
Barack Obama Foto:
Americký prezident Barack Obama počas spomienkovej slávnosti na teroristické útoky z 11. septembra 2001.
debata (38)

Výročie útokov si Obama pripomenul vo washingtonskom sídle ministerstva obrany, kde pred deviatimi rokmi náraz uneseného lietadla zabil 184 ľudí. Obama povedal, že najlepším spôsobom, ako si uctiť obete útoku, je orientovať sa na hodnoty, ktoré definujú Ameriku. Teroristi podľa neho 11. septembra útočili na americké ideály a najlepšou zbraňou, ktorú Amerika vo vojne proti terorizmu má, je tieto cnosti hájiť a žiť podľa nich.

Podľa Obamu medzi ne patrí aj právo na náboženskú slobodu. Znovu zdôraznil, že USA sa nenachádzajú vo vojne s islamom. „Nebolo to náboženstvo, ktoré nás napadlo, bola to al-Kájda,“ vyhlásil prezident.

Tohtoročné spomienkové akcie zatienili hrozby floridského pastora Terryho Jonesa, že demonštratívne spáli korán, svätú knihu islamu. Jones nakoniec svoj plán odvolal. Zmieril sa vraj aj s tým, že v blízkosti miesta zničeného teroristickými útokmi v New Yorku majú postaviť mešitu.

Svetové obchodné centrum počas deviateho... Foto: TASR
spomienka na september, USA Svetové obchodné centrum počas deviateho výročia teroristických útokov z roku 2001, 11. septembra 2010 v New Yorku.

Práve pri hlavnom symbole teroristických útokov pri bývalom Svetovom obchodnom centre v New Yorku, sa v sobotu zhromaždili príbuzní a priateľa 2 752 obetí a prinášali kvety. Počas akcie predčítali všetky mená obetí v abecednom poradí.

K pamätníku pri mieste spadnutia štvrtého lietadla v Pensylvánii spoločne zamierili Michelle Obamová a bývalá prvá dáma USA Laura Bushová. Zhromaždili sa tam stovky ľudí. Mnohí z nich priniesli americké vlajky alebo mali na sebe tričká pripomínajúce obetu 40 pasažierov a členov posádky letu 93 na linke z Newarku do San Francisca. Únoscov premohli samotní cestujúci, lietadlo však havarovalo asi sto kilometrov juhozápadne od Pittsburghu.

Americký prezident Barack Obama počas...
Príbuzní obetí teroristického útoku z 11....
+7Príbuzní obetí teroristického útoku z 11....
38 debata chyba