ŠtB pripravila film o porážke nežnej revolúcie

Komunistická tajná služba sa pozerala do budúcnosti, ktorá však nikdy neprišla. ŠtB nakrúcala dokument, ktorý mal byť súčasťou porážky nežnej revolúcie. Podľa denníka Mladá fronta Dnes neúplné dielo s názvom Fakty objavil v archíve historik Pavel Žáček.

12.09.2010 07:27
Revolúcia v Bratislave. Foto:
Nežná revolúcia mala byť porazená. S takým scenárom rátala ŠtB.
debata (112)

„Je zrejmé, že 17. november 1989 bol vopred pripravenou provokačnou akciou nepriateľských síl. Tie manifestáciu študentov zneužili na destabilizáciu a vyvolanie krízy v strane a spoločnosti,“ citujú z filmu noviny.

„Bol to posledný záchvev propagandistickej mašinérie, pokus ovplyvniť verejnosť alebo aspoň spriaznené osoby,“ povedal pre Mf Dnes o dokumente Žáček. „Ukazuje, že tak fungoval stereotyp moci, že systém bol určitým spôsobom nastavený a nemohol fungovať inak,“ hovorí historik.

Film ukazuje zásah polície proti študentskej demonštrácii na Národní tříde v Prahe 17. novembra 1989 optikou ŠtB. Na jednom zo záberov sa príslušník bezpečnostných zložiek dostane medzi študentov, ktorí mu uštedria pár úderov. Dokument to prináša spomalene a v detaile. Študentov tak stavia do najhoršieho svetla.

Pozrite si časť z pripravovaného dokumenty ŠtB na stránke idnes.cz

„Zámerne sa tak ukazuje mlátenie policajta na Národní tříde,“ pripomína pre Mladú frontu Dnes Pavel Cajthaml, ktorý sa zaoberá využitím propagandy v komunistickom režime. Za zábermi, ktoré majú zdôrazniť údajnú agresivitu demonštrantov, nasleduje pohľad na policajta, ktorý pendrekom zasiahne objektív kamery. Stane sa to po tom, čo zmlátil protestujúceho.

„Ten prvý záber má akoby vysvetliť brutalitu toho druhého, ktorý bol všeobecne známy a ktorý sa nedal poprieť,“ uviedol pre denník Jaroslav Pinkas z Ústavu pre štúdium totalitných režimov. ,,Je to pokus o dezinterpretáciu udalostí 17. novembra 1989, obrazom sa dáva iný zmysel alebo sa obrazy spájajú a ponúkajú falošné významy," tvrdí Pinkas.

Podľa Cajthamla bol film pravdepodobne pripravený na vysielanie v televízii. Tá ho však zrejme odmietla, lebo revolúcia už bola v plnom prúde.

„Dokument mal byť skôr pomôckou funkcionárom a príslušníkom bezpečnosti, aby sami vedeli, čo majú hovoriť. Bol za tým určite aj istý pud sebazáchovy. Mohli reagovať inak? Povedať členom silových zložiek, ktorých potrebovali, že sú na zlej strane?“ vysvetľuje Žáček.

112 debata chyba