Francúzi sú prví, ktorí prijali úplný zákaz nosenia buriek na verejnosti

Francúzsky Senát obrovskou prevahou hlasov 246 : 1 schválil zákaz moslimských odevov zakrývajúcich celú tvár na verejnosti. Poslanecká snemovňa zákaz schválila už v júli. Zákon má vstúpiť do platnosti najskôr na jar 2011.

14.09.2010 20:39
moslimka, Francúzsko Foto:
Francúzsko je prvá európska krajina, ktorá schválila úplný zákaz nosenia buriek či nikábov. Potrestaní by mali byť aj muži, ktorí svoje ženy a dcéry nútia, aby ich nosili.
debata (23)

Jeho odporcovia majú teraz desať dní na to, aby požiadali Štátnu radu o jeho posúdenie, ktorá je v krajine vo veciach zákonov najväčšou autoritou. Podanie je však nepravdepodobné.

Text zákona nehovorí výslovne o celkovom zahalení, ale o „skrývanie tváre na verejnom priestore“. V praxi to však neznamená, že zakazuje ženám nosiť nikáb alebo burku, ktoré zakrývajú celú tvár s výnimkou očí a to na verejných priestoroch vrátane ulíc, ďalej napríklad v obchodoch, hromadnej doprave či reštauráciách a na miestach spojených s verejnou službou, akými sú napríklad radnica, školy a nemocnice.

Za porušenie zákazu hrozí pokuta až 150 eur alebo povinné dochádzanie na hodiny výchovy k občianstvu. Jedna z pasáží zákona sa vzťahuje aj na mužov, ktorí svoje manželky a dcéry nútia zahaľovať si tvár. Tým hrozí až ročné väzenie a pokuta 30-tisíc eur.

Návrh zákona podala vláda. Podľa nej prispeje k rovnosti medzi pohlaviami a k odstráneniu diskriminácie žien. U moslimov vzbudil návrh obavy a nevôľu a výhrady k nemu mala aj Štátna rada, ale podľa miestnych komentárov nakoniec zákon schváli.

Vo Francúzsku, ktorá má 63 miliónov obyvateľov, žije päť až šesť miliónov moslimov. Burku alebo nikáb podľa nedávno zverejnených údajov nosí len asi dvetisíc moslimiek. Vedenie francúzskej moslimskej obce uvádza, že nosenie burky alebo nikábu korán nevyžaduje a že vo Francúzsku je to skutočne nevhodné. Zároveň však má obavy, že zákaz negatívne ovplyvní pohľad verejnosti na moslimov a islam.

Podobný zákon je momentálne v schvaľovacom procese aj v Belgicku.

Francúzsko je tak prvá krajina, ktorá prikročila k úplnému zákazu nosenia burky a nikábu (závoj, ktorý na rozdiel od burky nezahaľuje oči) na ulici. V niektorých európskych krajinách prijali čiastočné obmedzenia, ako napríklad v Nemecku, Taliansku alebo v Španielsku, kde je čiastočne zakázané nosiť burky a ďalšie náboženské symboly v školách či na úradoch.

23 debata chyba